icon

Ronald Giphart

Ronald Giphart

Ronald Giphart (1965) studeerde Nederlands en werkte jarenlang als nachtportier in een ziekenhuis. Hij werd bekend door zijn debuutroman Ik ook van jou (bekroond met het Gouden Ezelsoor). Daarna publiceerde hij vele bestsellers, waaronder de romans Phileine zegt sorry, Ik omhels je met duizend armen, Harem, Lieve en Alle Tijd.

Voor zijn boeken-oeuvre ontving Giphart in 2004 de C.C.S. Croneprijs, de tweejaarlijkse literatuurprijs van de stad Utrecht. Zijn boeken beleven herdruk op herdruk en staan met een miljoen exemplaren in boekenkasten over het hele land. Ik ook van jou, Phileine zegt sorry en Ik omhels je met duizend armen werden met veel succes verfilmd. In november 2021 is zijn roman Nachtangst verschenen.

Ronald was vaste columnist van bladen als Kijk (over wetenschap en seksualiteit), TopGear (over auto’s), het Algemeen Dagblad (over eten) en hij was vaste radiocolumnist van NPO Radio1 en bij Radio Veronica.

In de educatieve podcast Fuck Wijn over bier behandelt Ronald samen met Ronald van de Streek (online bierwinkel) en een bijzondere gast 1 bierstijl.

Ronald speelde in succesvolle theatershows samen met Joost Zwagerman, Nico Dijkshoorn, Martin Bril en Bart Chabot, in 2020 stond hij met Jaap Robben in het theater. Ronald is regelmatig te gast bij bedrijven, evenementen, festivals, scholen, studentenverenigingen en bibliotheken.

Ronald is getrouwd met de kookboekenschrijfster Mascha Lammes en samen hebben zij drie kinderen. Hij woont en werkt in Utrecht.

  • Lezingen Ronald Giphart
   Introductiemeeting Ordito, 15-09-2020

   De bijdrage van Ronald Giphart was echt briljant! Ronald was ruim op tijd, enorm betrokken en heel benaderbaar. Dat laatste vinden veel gasten erg leuk merkte ik! Wat hij perfect deed was aantekeningen maken tijdens het eerste deel van onze meeting en in zijn opening liet hij bijna alle onderwerpen die in deel 1 aan bod kwamen weer terugkomen en maakte daar een origineel en samenhangend verhaal van. Hij combineerde dat met zaken die hij vooraf had opgezocht over Ordito, het thema en aanwezige personen! Inhoudelijk ook verfrissend en goed. Dus al met al een absolute top prestatie.

   Reviewscore: ***10***

   A. Bergenhenegouwen
  • Lezingen Ronald Giphart
   Floricultura, het seminar van 2019, “Een wereld te leren, 12-06-2019

   Het seminar was geweldig. De klanten waren heel enthousiast en Ronald hield een vlot en bevlogen verhaal. Mooi gedaan!

   D. Hoogeveen, marketingcommunicatie
  • Lezingen Ronald Giphart
   Congres Positieve Psychologie. Thema: Positief Leiderschap., 30-11-2018

   De afsluiting van Ronald ging super, zijn bijdrage is gemiddeld met een 7.9 beoordeeld. Het zegt genoeg dat de zaal op een vrijdagmiddag, met ruim 600 bezoekers, tot op het einde nog helemaal vol zat!

   J. Winkelmolen, Event & webmanager, Kloosterhof Neer B.V.
  • Lezingen Ronald Giphart
   Startersdag Rabobank Utrecht, 17-06-2017

   We trappen af met onze Startersdag, gericht op pré-starters. Het thema is: Van dromen naar ondernemen. Lekker weer en de eerste Utrechtse gay-parade door de grachten. Zouden ze wel komen? De aspirant ondernemers laten zich niet weerhouden.

   Het werkcafé lekker vol, ruim 50 ondernemers laten zich inspireren door Ronald Giphart en zijn visie op ondernemerschap. Zijn rode draad: het is net als een goede chef zijn keuken runt, gewoon proeven en de juiste ingrediënten toevoegen en weglaten. Ondernemen is dus vooral doen en gaandeweg je receptuur bijstellen. Ronald heeft de nodige anekdotes paraat en houdt een enthousiast betoog waarbij de aanwezigen in de zaal vragen kunnen stellen en kunnen reageren op Ronalds vragen.
   We doen dit soort events om in contact met mensen te komen voordat ze al dan niet online een keuze maken voor een bank. Een prima kennismaking. Speciale dank gaat uit naar onze netwerk partners van Administer BV (Administratie, belasting en advies), Kamer van Koophandel, Aruna Gopal en XYMS voor de workshops. ​De workshops worden goed bezocht en met een prima netwerkborrel ronden we de middag af.

   J. Peeters, Teamleider Bedrijven MKB