icon

Blog

Lizette Abrahams
03-05-2017

Douze points voor Op Sterk Water

Waterloo, ding-a-dong, glitterjurken, hoofdtooien, mooie liedjes, spetterende liedjes, foute liedjes en een heleboel over de top. Zo veel en voor sommigen ook zo weinig, maar nooit onbesproken; het Eurovisie Songfestival! Elk jaar rond mei is het weer zo ver. Televisie aan, blokjes kaas bij de hand, zelf geknutselde scoreformulieren, een never-ending Twitterfeed en gaan met die banaan. Je kan er veel mee, met dat Songfestival. En dat vonden de mannen van Op Sterk Water ook! De komende weken staan ze op de planken met een gezellige en hilarische improcabaret Songfestivalshow!

Al jaren is dit komische collectief de spil in improcabaret land. Hun theater-, school- en bedrijfsvoorstellingen worden volledig geïmproviseerd en opgebouwd met input vanuit het publiek. In de aanloop naar het Songfestival reizen ze naar verschillende theaters in het land om de boel op te warmen, voor het echte werk begint!

Ikzelf bezocht dit gezellige spektakel in de Kleine Komedie in Amsterdam. Alhoewel de voorstelling ook in Theater Diligentia in hometown Den Haag speelt reisde ik (stiekem) af naar deze Haagse aartsrivaal. Alles voor de kunst en voor de jongens van Op Sterk Water.


Nooit eerder bezocht ik de Kleine Komedie en was dus razend benieuwd naar dit theater. Klein, fijn, maar prachtig, bleek het te zijn. De zaal was gevuld met allerlei soorten mensen, van jong tot oud. Van die-hard Songfestivalfan tot cabaretliefhebber. Allemaal bewapend met mini vlag, met een opdruk waarvan de gemiddelde theaterbezoeker geen flauw idee had tot welk land de vlag toebehoorde. Maar ach, het deerde niet. Zolang je er maar lekker mee kon wapperen en de Songfestivalvibe live kon ervaren.

Het bleek een hele leuke avond, daar in Mokum! Songfestival hits werden meerstemmig gezongen, OSW Tim toverde om in Conchita Wurst, Penny de Jager zorgde voor de choreografie, er werd een boel gelachen en de jongens waren in hun element. Vijf kandidaten uit vijf verschillende Songfestivallanden verschenen ten tonele en de avond werd afgesloten met het welbekende scoremoment, inclusief afgezanten uit heel Europa. En bijna álles geïmproviseerd! Zelfs de introductiefilmpjes van de deelnemende landen (die ter plekke werden geroepen door het publiek) werden in elkaar geflanst waar je bij stond. Ditmaal zonder kneuterige toelichting van Cornald of Jan, maar voorzien van vakkundig commentaar door Op Sterk Water zelf. Erg knap en erg leuk.

Mocht je nou nog willen gaan naar het Op Sterk Water Songfestival? Dan zeg ik; doen! En twitteren he! Want dan kunnen wij ook meegenieten!

Mara Eikelenboom

De 29-jarige ANWB-trut

Zij op haar helblauwe Stella e-bike, degelijke fietstassen, zwarte stuurtas, bodywarmer, witte driekwartbroek, Ecco schoenen. Hij op zijn helblauwe Stella e-bike, zwarte stuurtas, afritsbroek, witte sportsokken in sandalen. Bracht Youp van 't Hek er jaren geleden geen ode aan het ANWB stel? Volgens mij kweekte hij een hilarisch lachsalvo bij mijn ouders. Gruwelijk herkenbaar in het dagelijkse fietslandschap van Nederland.
Met de opkomst van de e-bike schoten de ANWB stelletjes als paddenstoelen uit de grond. Want zeg nou zelf; hoe vaak ben je al zwoegend tegen de loeiharde wind ingehaald door Bep en Koos. Die dan al van verre keihard met de fietsbel waarschuwen dat ze er langs willen. Met z'n tweeën, naast elkaar. Ik kon ze schieten! Al tijdens het inhalen keek ik naar de bagagedrager. Op zoek naar de zwarte doos. De drijvende krachtpatser van Bep en Koos. Want ze denken dat ze fietsen, maar het is nep. Fietsen met een zwarte doos is als rijden in een automaat. NEP!
Uit het niets kreeg ik tijdens mijn zomerreces een ingeving. File rijden van Delft naar het centrum van Den Haag zou zeker niet bevorderend zijn voor mijn toch al korte verkeerslontje. Wat nou als ik als Bep op mijn e-bike naar Den Haag zou kunnen zoeven. Waarom niet?! En zo ben ik sinds twee weken de trotste eigenaar van een Sparta E-Bike. En zoef ik als ANWB trutje de zwoegende fietser voorbij. Met een dikke vette glimlach op mijn gezicht.
Mijn vraag aan jou: vind je ook dat ik op het Binnenhof een premie mag aanvragen voor het mijden van de spits? Ik vind van wel. En weet je wat ik met die bijdrage ga kopen?


Juist; een coffee-cup houder voor mijn fiets. Zoef ik ze lachend voorbij met een kop koffie in m'n hand. It just doesn't get much better!

Mara Eikelenboom

Ik grappig? NEE! - Investeren in humor tijdens een event is een must

Nog niet eerder hing ik de lolbroek uit. Waarschijnlijk is bescheiden door de jaren heen mijn tweede doopnaam geworden. Veilig op de achtergrond, observeren en luisteren. Daar voel ik me comfortabel bij. Humor en lol is aan anderen besteed. Lachen deed ik om de 'funniest-home-videos' op zaterdagavond.

En nu ben ik alweer een aantal maanden werkzaam bij Humor Werkt. Geen grap, echt waar! In mijn belevingswereld is humor een gave, een talent. En grappig zijn mijn vrienden, familie en collega's. Ik ben niet grappig!
Toch begint die overtuiging beetje bij beetje af te brokkelen. Want humor is een waardevolle toevoeging bij alles wat ik in het dagelijks leven onderneem. Het geeft de gelegenheid om serieuze onderwerpen luchtig te brengen, geeft verdieping in vriendschappen en biedt mij de mogelijkheid om ter ontspanning te lachen om domme, soms ongelukkige en ietwat stuntelende, fouten van anderen.

Ik denk terug aan verdwaalde herinneringen. Met Carlijn samen had ik in een lege lange bosweg in Australië de langste slappe lach ooit. En waarom? Ik bestuurde met mijn voeten onze auto en Carlijns benen bengelden uit het autoraam. Een momentje waar je bij had moeten zijn (we hebben het gefilmd, mocht je het willen zien; schroom niet om er naar te vragen). En dan de meest hilarische sketches met Dewi in Thailand. Tijdens een regenachtige dag toverden we ons hostelkamer om tot een filmdecor en improviseerden er op los. Jut & Juul on the go; we hebben het er nu nog over!

Ronald Giphart bedacht een universele humorformule. Hij doorworstelde honderden boeken over humor, maakte een analyse van vigerende theorieën, verwierp de slechte en behield de goede en probeerde uiteindelijk alles samen te voegen tot: EH = PE x C/Tp + BM. Ik heb er een persoonlijke invulling aan gegeven: Echte Humor = PrijsmaaktnietuitEnergieiswattelt x Controlelaatjelos/Tijdprijs + Betalenisinvesteren. Oftewel: investeren in humor tijdens een event is een must. Het verbindt, breekt de dag, verpakt een boodschap luchtig en brengt ontspanning!
(Ronald Giphart is overigens nu te boeken via Humor Werkt!)