icon

Op Sterk Water

Vraag nu een offerte aan!

Op Sterk Water

Op Sterk Water wordt al jaren gezien als dé toonaangevende en grappigste ImproCabaretgroep van Nederland. Ze hebben bewezen dat improviseren veel meer is dan een truc of spelletje.

De muzikaliteit, humor en snelheid van Op Sterk Water is ongeëvenaard en levert avond na avond unieke, eenmalige en niet te missen voorstellingen op.

Op Sterk Water is een collectief van cabaretiers, acteurs, muzikanten en taalkunstenaars dat per jaar ongeveer tweehonderd voorstellingen speelt in theaters, voor bedrijven, scholen en op de radio. Op aanwijzingen van het publiek ontstaan sketches, scènes en liedjes, elke uitvoering nieuw en origineel.

Naast de theatertour langs meer dan 70 theaters per seizoen is Op Sterk Water de afgelopen jaren ook een graag geziene speler op de festivals als Lowlands, Laughing Maters en Zwartecross. Op Sterk Water verzorgde een gastoptreden bij Het Groninger StudentenFestival, Cameretten en het Leids cabaretfestival. Daarnaast leverde het bijdragen aan de radio-uitzendingen van Stenders eetvermaak op 3fm en BNN Today op Radio1.

Op Sterk Water bestaat uit: Tim Zeegers, Dave Luza & Daniel Koopmans

Dave Luza
Dave Luza (1974) woont met zijn vrouw en zoon in Düsseldorf. Na zijn opleiding als dramadocent, heeft Dave vooral veel gespeeld. Hij won improvisatieprijzen in o.a. Nederland en Duitsland en speelde succesvolle shows in München, Indianapolis en Orlando. Dave is sinds 1999 lid van Op Sterk Water en geeft daarnaast ook workshops aan bestaande groepen en bedrijven.
Naast op Sterk Water heeft Dave een succesvolle comedy podcast over bordspellen (This Game is Broken). Ook op zijn YouTubekanaal TheHappyLuza plaatst hij regelmatig muziekvideo’s en filmpjes over moderne bordspellen.

Daniel Koopmans
Daniel Koopmans (1973) is acteur en kleinkunstenaar en sinds 2000 lid van Op Sterk Water. Hij studeerde af aan de theateracademie Arnhem, werd tweede op het Amsterdams Kleinkunstfestival, speelde bij diverse jeugdtheatergezelschappen en maakte locatievoorstellingen voor onder andere Oerol en Over het IJ.
Daniel is regelmatig te zien op tv, van GTST en Koppensnellers tot Zondag met Lubach. Hij is trainer bij Omdenken, woont in Amsterdam met zijn liefde en twee kinderen en houdt van broodbakken en wielrennen.

Tim Zeegers
Tim Zeegers (1981) studeerde aan de Toneelacademie in Maastricht en improviseert sinds 2001 bij Op Sterk Water. Daarnaast presenteert hij theateravonden en congressen, acteert hij in korte films, presenteerde hij radioprogramma's op Radio Rijnmond en 3FM en verscheen hij in diverse televisieprogramma's.
Naast zijn werk in het theater is Tim dierenrechtenactivist. Ook is hij politicus voor de Partij voor de Dieren, crost hij het land door op zijn motor en is hij heel af en toe thuis bij zijn twee kinderen in Nijmegen.

  • Improvisatiecabaret Op Sterk Water
   Regionale samenkomst Noord-Limburg, 10-09-2020

   Begin september 2020 vond een tweedaagse werksessie plaats met medewerkers van 7 gemeenten in Noord-Limburg, in de Maaspoort in Venlo. Tijdens deze dagen werd hard gewerkt aan zogeheten productbeschrijvingen, ten behoeve van de aanbesteding van zorg en ondersteuning in het sociaal domein. Op de eerste dag wilden we na de lunch een energizer inzetten: even een verrassend moment om de hoofden leeg te maken en weer extra energie op te doen. Daarvoor hebben we Op Sterk Water ingehuurd. En daar hebben we geen spijt van gekregen, integendeel! In een half uur tijd wisten ze de aanwezigen te amuseren, maar zeker ook te prikkelen om even buiten de gebaande paden te denken. En ze waren ook gewoonweg erg grappig.

           De twee comedians maakten goed gebruik van de input die we van tevoren hadden aangeleverd en raakten daardoor de juiste snaar. Later in het programma van onze werksessie is nog een aantal keer gerefereerd aan hun optreden, en dat zegt eigenlijk alles!

   F. Beck, Beck Communicatie BV
  • Improvisatiecabaret Op Sterk Water
   Eindejaarsbijeenkomst, 13-12-2019

   De happening de 13e was zeer geslaagd; goede opkomst en ook het optreden van Op Sterk Water werd zeer gewaardeerd. In het begin was het nog even aftasten wie op de vragen antwoord gaf, maar toen de kou uit de lucht was lukte dat prima. En wat bijzonder knap hoe de mannen inspelen op de kort daarvoor verkregen informatie. Kortom, wij kijken met een heel goed gevoel terug op onze eindejaar bijeenkomst waar Op Sterk Water een prachtige rol in heeft vervuld.

   L. van Wonderen
  • Improvisatiecabaret Op Sterk Water
   De Communicatiedag, 21-11-2019

   Het was fantastisch. We hebben alleen maar complimenten gekregen over het programma. Mensen hebben zo hard gelachen om Op Sterk Water. Was precies waarom we aan jullie dachten voor de afsluiting. Even ontspanning en lachen...
   Bedankt voor de goede voorbereiding en nogmaals dank aan de heren!

   Evenementenorganisator
  • Improvisatiecabaret Op Sterk Water
   Bijeenkomst in de Jaarbeurs, 05-09-2019

   Het was onwijs leuk en ik heb veel enthousiaste reacties gehad. Ik heb van een collega al gehoord dat hij jullie ook gaat boeken voor een ander event. Super bedankt. Ook voor de fijne samenwerking!

   M. Hengeveld
  • Improvisatiecabaret Op Sterk Water
   Huldiging Special Olympics, 06-04-2019

   Op 6 april trad 'Op Sterk Water' op voor een groep mensen met een verstandelijke beperking. Of beter gezegd voor Special Olympics Team NL, 65 sporters die in maart hadden deelgenomen aan de Special Olympics World Games 2019 in Abu Dhabi. Best spannend, want zouden de grappen van Op Sterk Water aankomen? En in hoeverre heeft deze doelgroep zelfspot? Maar de voorstelling steeg uit boven al onze verwachtingen, niet alleen voor de sporters, ook voor de staff, coaches en ouders werden de lachspieren goed getraind. De sporters mochten zelf input leveren over hun ervaringen in Abu Dhabi, waardoor zij 'de hoofdrol' kregen in de voorstelling. Zo vroeg Op sterk Water: "Wat misten jullie van Nederland?". Uit de zaal kwam het antwoord "vrijheid" en "speculoospasta". De jongen met autisme vertelde dat heel véél in groepsverband was. Soms was dat teveel voor hem en had hij de behoefte om zich terug te trekken op zijn hotelkamer, maar dat was niet altijd mogelijk. Op sterk Water speelden diverse scenes wat hij in zijn hotelkamer deed, iedere keer in een ander thema, zoals humor, horror, romantiek, GTST, hiphop etc. waarop grote hilariteit volgde. En er was nog veel meer. Kortom, Op sterk Water heeft een prachtige unieke vindingrijke voorstelling gespeeld, die ons én de sporters voor altijd zal bijblijven.

   R. de Roon
  • Improvisatiecabaret Op Sterk Water
   Schoolvoorstelling in Amersfoort, 22-02-2019

   Wij hebben Op Sterk Water al eerder ingehuurd. Het was zeker weer geslaagd. Leerlingen vonden het supertof. Wat mij betreft volgend jaar weer.

   L. van Sonsbeek
  • Improvisatiecabaret Op Sterk Water
   Bijeenkomst voor taalvrijwilligers, 14-09-2018

   We hebben leuke en positieve reactie gekregen op het optreden. Gemiddeld gaven de deelnemers een 8,5 voor de voorstelling!

   E. Visser
  • Improvisatiecabaret Op Sterk Water
   Bruisweken Zwolle, 05-09-2018

   Al enkele jaren boeken wij de voorstelling voor de MBO Bruisdag in Zwolle. Dit is tijdens deze dag altijd een goed gewaardeerd onderdeel door alle studenten. Maar ook door docenten.
   Ondanks dat ze al meerdere jaren aanwezig zijn verveeld het programma nooit en is het altijd vernieuwend. Ook al doen de heren meerdere voorstellingen op een dag maar bij de derde voorstelling is niet te zien dat het al de derde voorstelling is.
   De energie weten ze goed te behouden! Wellicht volgend jaar weer!?

   N. Salet
  • Improvisatiecabaret Op Sterk Water
   bijeenkomst op SS Rotterdam, 01-06-2018

   Ook de collega's waren erg enthousiast! De tranen rolde over de wangen van het lachen.

   overheid
  • Improvisatiecabaret Op Sterk Water
   Twee schoolvoorstellingen in Zeist, 24-05-2018

   Alles ging goed. De techniek en spelers waren mooi op tijd en de voorstellingen werden goed ontvangen.
   Onze leerlingen vinden het altijd spannend, zijn wat timide maar ze vonden het te gek kregen we terug.

   C. van der Neut
  • Op Sterk Water
   Sportgala, 07-03-2018

   ''Op Sterk Water is een graag gezien gezelschap bij ons in het theater. De mannen spelen goed in op het publiek en hun improvisatietalent maakt de hele zaal aan het lachen. Ook boeken wij ze graag als dagvoorzitter tijdens (zakelijke) evenementen voor een vleugje humor!''

   De Kring Roosendaal
  • Op Sterk Water
   de medewerkersbijeenkomst - Tim Zeegers als dagvoorzitter, 01-03-2018

   We waren allemaal hartstikke enthousiast. Het was een mooie avond en Tim kwam op het juiste moment met een humoristische toon, zonder afbreuk te doen aan de serieuze boodschap. Tim heeft de stijlflexibiliteit zeker onder de knie.
   Qua voorbereiding heb ik ook een erg positieve indruk. Kortom: aanrader dus!

   A. van Daalwijk, Marketing Communicatie Adviseur Rabobank Oss Bernheze
  • Op Sterk Water
   Optreden voor een uitwisselingsdag tussen medewerkers van 4 scholen, 08-01-2018

   We kijken zeker terug op een geweldige dag met wederom een spetterend optreden van Op sterk water.
   Ik weet niet hoeveel keer jullie inmiddels door ons zijn ingehuurd (denk zo'n 6x) maar iedere keer is het weer een enorm succes.
   De reacties na afloop waren ook lovend
   "Dit was echt een cadeautje"
   "Meestal is er sprake van een after lunchdip, maar met dit optreden zat ik op het puntje van m'n stoel"
   "Wat knap dat ze ervoor zorgden dat alle deelnemende scholen erbij betrokken werden"

   E. Teunisse - Octo Groep
  • Op Sterk Water
   Optreden Ziekenhuis Bernhoven, 19-12-2017

   Het was echt een succes! Heel veel leuke reacties vandaag gehad van collega's en onze directeur zelf vond het ook zeer geslaagd. Dank je wel aan de mannen! Leuk en toegankelijk daarna nog met elkaar nagepraat. Smaakte voor meerdere mensen naar meer.

   S. van Emmerik
  • Op Sterk Water
   Bedrijfsoptreden Malkander, 12-12-2017

   Los van dat we zelf erg hebben genoten van de voorstelling, hebben de bezoekers dat ook.
   We hebben o.a. de volgende reacties gehoord:
   "Heerlijk avond je uit. Wat hebben we gelachen."
   "Wat knap hoe ze kunnen improviseren!"
   "Het stukje waarin ze Rock 'n Rollend mantelzorg uitbeelden was subliem!"
   "Erg leuk, ik heb genoten."
   "Ik ben echt even weg geweest van alle zorgen en ga ontspannen naar huis."

   Jan (Sociaal Werker Malkander
  • Op Sterk Water
   Optreden samen met Harmonie Patrimonium, 17-06-2017

   Voor de pauze hebben wij ons eigen programma gespeeld, met als thema "filmmuziek". We speelden onder andere "Gondwana", "Tanz der Vampiere" en "Eighties flashback". Hierover zijn we goed tevreden. Ook de presentatie door Tim vonden we erg leuk. Vanuit het publiek hebben we uitsluitend positieve reacties ontvangen op zijn manier van presenteren. Veel gehoorde reactie is of hij dit niet altijd kan doen :-).

   Het programma na de pauze was voor ons aardig buiten de comfortzone. Normaal gesproken begeleiden we een artiest of koor of spelen we uitsluitend ons eigen programma. Dit leverde voor sommige leden de nodige onzekerheid op. Na de gezamenlijke repetitie, waar Tim, Roemer en Daniel hun opluistering maakten, begon het vertrouwen toe te nemen. Men kreeg lol in de samenwerking en er werd nagedacht over geschikte geluiden en bijbehorende instrumenten. Dit leverde na de pauze een unieke samenwerking op.

   Het toeterlied, wat eindigde als lied voor An, was de opening na de pauze en zette gelijk de toon. An deed vrolijk mee en het orkest zat er lekker in. Na een spannend geluid en een eigen act van Op Sterk Water was het tijd voor Peter en de Wolf. Lisanne op fluit, Daniel op pauken en Stefanie op trompet vertolkten muzikaal de rollen van Tim, Dave en Daniel. Tenslotte vulde het orkest de geluiden in een verhaal over een verloren knuffel. Uiteindelijk bleek de knuffel in de dierentuin terecht te zijn gekomen, waar met name de olifant prominent voorbij kwam. Voor ons als orkest was dit het lastigste onderdeel, maar ik denk dat we er samen goed uitgekomen zijn. Het slot van de avond betrof een toegift: "the longest day" uitgevoerd op kazoo. Dirigent Jan vroeg het publiek om enthousiast mee te doen en vooral niet te blijven zitten, waarbij hij de heren van Op Sterk Water de opdracht gaf om hierin voorop te gaan. Dit eindigde in een polonaise van (bijna) het voltallige publiek door de zaal. Wij kijken terug op een geslaagde avond op een mooie locatie en een super samenwerking. Bedankt mannen!

   B. Westerhoek - Harmonie Patrimonium
  • Op Sterk Water
   VGZ Zinnige Zorg Award, 07-06-2017

   Tijdens de VGZ Zinnige Zorg Award heeft Op Sterk Water het intermezzo gedurende het juryberaad ingevuld. Ze speelden perfect in op de setting van de avond. Met verhalen vanuit het publiek maakten ze hilarische cabaret. Ze gingen respectvol om met het publiek en zetten de genomineerden die minder podium hadden gekregen alsnog in het zonnetje. Ik heb meerdere mensen, inclusief mezelf, zien huilen van het lachen. Dit heeft het evenement tot een avond gemaakt die we niet snel vergeten.

   H. Heuven - Innovatiemanager VGZ
  • Op Sterk Water
   Schoolvoorstelling op het Antoniuscollege Gouda, 16-03-2017

   Op Sterk Water sluit naadloos aan bij elke leeftijdsgroep en nivo!
   Positief, humoristisch en creatief impro-theater!

   John | docent drama/theatermaker
  • Op Sterk Water
   Nieuwjaarsbijeenkomst Bureau Jeugdzorg Limburg., 10-01-2017

   Wij kijken terug op een geslaagde bijeenkomst, niet in het minst door de geweldige bijdrage van 'Op sterk water'. De wijze waarop zij met humor en vakmanschap in wisten te spelen op de onderwerpen en thema's die vanuit de zaal werden aangereikt verdient lof. Jullie hebben dus goed ingeschat dat 'Op sterk water' een goede keuze voor ons zou zijn!! Dank daarvoor!!!

   G. van de Straat - Secretaris RvB
  • Op Sterk Water
   DVOM 10 jaar!, 22-09-2016

   Op Sterk Water was hilarisch en heeft de stemming er echt ingebracht. Mensen kwamen lachend de tent uit en het feest kon toen al niet meer stuk. Een enorm goede opwarmer voor een fantastisch feest!

   C. van der Hoek - Projectleider DVOM Openbaar Ministerie Dienstverlening
  • Improvisatiecabaret Op Sterk Water
   Verkiezing OKW Onderneming van het jaar, 07-01-2016

   Donderdag 7 januari 2016 hebben wij onze jaarlijkse verkiezing tot OKW onderneming van het jaar gehouden. Ieder jaar zoeken we naar een andere vorm van entertainment om het programma van deze verkiezing nog sterker te maken! En dat is wederom gelukt! Dit keer met een fantastisch optreden van de heren van 'Op Sterk Water'. Een geweldig improvisatiecabaret wat bij de aanwezige ondernemers de juiste snaar wist te raken met als gevolg hilarische en zeer treffende sketches over ondernemend Woerden. Drie kwartier lachen, precies zoals we ons voorgesteld hadden! De presentatie van de avond was in handen van Tim Zeegers, een van de spelers van het cabaret. Ook dit verliep helemaal goed. Na afloop hebben we heel veel positieve en enthousiaste reacties ontvangen van onze leden. De samenwerking met Humor Werkt hebben we als heel goed en vriendelijk ervaren! Zowel Humor Werkt als Op Sterk Water zijn beslist een aanrader!

   Reviewscore: *** 10 ***

   M. van Breukelen - Ondernemerskring Woerden
  • Op Sterk Water
   Landelijke dag Werkgeversdienstverlening, 10-11-2015

   Het was een hele leuk dag en het optreden van Op Sterk Water heeft daar zeker aan bijgedragen. Praktijkgerichte en voor ons herkenbare situaties werden op een zeer humoristische wijze neergezet.

   Leila Fatemizadeh - Adviseur werkgeversdiensten Haaglanden, Horeca & Hospitality UWV
  • Op Sterk Water
   Congres Dierenbescherming, 17-05-2014

   Op Sterk Water heeft een zeer positieve bijdrage geleverd aan het congres ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van de Dierenbescherming. De deelnemers gingen na het optreden zeer enthousiast naar de afsluitende borrel.

   Jeroen Coers, PINO EVENEMENTEN & CONGRESSEN
  • Op Sterk Water
   Jaarlijkse bijeenkomst voor MKB-ers uit Zuid Limburg, 21-01-2014

   Drie heren van de improcabaretgroep Op Sterk Water hebben op 21 januari voor een groep van ca. 160 MKB-ers uit Zuid-Limburg opgetreden. Na een aantal presentaties met als thema Learn, Earn & Return zorgden de heren voor de komische noot over dit onderwerp. Het publiek deed enthousiast mee hetgeen regelmatig tot hilarische sketches kwam. Een goede uitsmijter voor het totale programma en wat zeer goed ontvangen werd. Improvisatie ten top! En… toch wat “sterke drank” op deze avond die uitsluitend non-alcoholisch was omdat de bijeenkomst plaatsvond in het United World College in Maastricht waar de leerlingen tijdens de bijeenkomst een grote rol speelden en alcohol niet geschonken mocht worden.

   Carol Perri,1 For All Events en lid van MKB Limburg
  • Op Sterk Water
   Bijeenkomst 'Vrienden van de Triathlon Holten', 24-01-2012

   We hebben met z'n allen een hele leuke voorstelling gehad. Ze hadden de lachters goed op hun hand. Na afloop hoorde ik al van diversen dat zij nu al hadden gekeken waar ze binnenkort nog meer zouden optreden. Dus dan durf ik wel te zeggen dat Op Sterk Water een goede voorstelling heeft gegeven!

   Anja Wansink, secretaris International Triathlon Holten
  • Op Sterk Water
   Nieuwjaarsbijeenkomst Universiteit Twente, 09-01-2012

   Inhoudelijk was ik erg tevreden over het optreden. Ze hebben heel hard moeten werken, omdat er weinig input uit de zaal kwam. Maar met wat er kwam, deden ze fantastische dingen. Ik heb achteraf alleen maar positieve reacties gekregen. Zo fantastisch dat ik zelf zaterdag weer ben gegaan toen ze in Enschede speelden. En ik was niet de enige collega aldaar.

   Ratna Toering, hoofd Corporate Communicatie
  • Op Sterk Water
   3M Symposium Congres Hoofden OK Personeelstekort op de OK 'Het Water Aan de Lippen?', 07-10-2011

   Het congres was een succes. Uitsmijter Op Sterk Water helemaal goed! De mannen zijn zeer alert, ad rem en bovenal komisch!

   Herman van den Toorn, Market Development Supervisor
  • Improvisatiecabaret Op Sterk Water
   Twee optredens tijdens klantendagen.,

   We kijken positief terug op de avonden en ook zeker op het optreden van OSW. De eerste avond bij een stug publiek kregen ze het voor elkaar toch een leuke en grappig show te spelen. De tweede avond gingen de handen helemaal op elkaar. Beide avonden een super mooie toevoeging om na wat serieuze onderwerpen de zaal weer even los te krijgen. Ze hebben zeker bijgedragen aan een succesvolle avond.

   M. de Mol
  • Improvisatiecabaret Op Sterk Water
   Blind date voorstelling,

   Naar aanleiding van de Blind Date van afgelopen vrijdag bij ons in het theater hebben 376 bezoekers hun stem uitgebracht. Het gemiddelde cijfer van het publiek was een 8.8! Een geweldige score, het was dan ook een prachtige avond.

   Theaterkassa / administratie Theater Geert Teis

  Rechtenvrij interview Op Sterk Water - Seizoen 18/19


  De vier mannen van Op Sterk Water zijn dé toonaangevende en grappigste improcabaretiers van Nederland. Hilarische en muzikale improvisaties volgen elkaar in rap tempo op. Geen avond is hetzelfde, altijd uniek en van hoog niveau! Omdat de voorstelling altijd volledig wordt geïmproviseerd, maken zij gebruik van de input van het publiek. Dit seizoen reizen ze door Nederland met de voorstelling 'In Space'. Naast het spelen van theatervoorstellingen speelt Op Sterk Water ook school- en bedrijfsvoorstellingen, presenteren ze en geeft Dave Luza workshops in improcomedy op scholen en bij bedrijven.

  Op Sterk Water bestaat uit vier ervaren theatermakers: Daniel Koopmans, Dave Luza, Tim Zeegers en pianist Maarten Voortman.


  Het begin

  Waar komt de naam 'Op Sterk Water' vandaan?
  Dave (lid sinds 1999): “de naam OP STERK WATER is verzonnen. De oprichter van OSW was technisch onderwijs assistent. Zo´n mannetje dat op school altijd rondhangt in het scheikunde lokaal, maar geen les geeft. Hij had thuis een aantal lichaamsdelen op sterk water staan, dus voor hem was het een logische naam. Wat wij doen is natuurlijk het tegenovergestelde van iets bewaren. Elke voorstelling wordt nooit meer op die manier gespeeld. Elke show is anders”.

  Hoe is Op Sterk Water ontstaan?
  Dave: “wij zijn door diezelfde oprichter bij elkaar gebracht. Hij heeft ons allemaal apart op cabaretfestivals ontmoet en gezien dat wij iets bijzonders konden. Hij had duidelijk goed inzicht, want hij heeft mij ook voorgesteld aan de vrouw met wie ik nu al 13 jaar getrouwd ben”.

  Improvisatie cabaret

  Waarom impro cabaret?
  Tim (lid sinds 2001): “improvisatie is jezelf en anderen continu verrassen. Je komt met een publiek in een uniek soort trance, een concentratie die ervoor zorgt dat ze niet achterover zitten en consumeren, maar op het puntje van hun stoel zitten en gevoelsmatig ieder moment op kunnen springen om mee te doen. Dat samenspel geeft iets magisch en maakt dat dingen die grappig zijn als duizend keer grappiger ervaren worden. Iets voor je ogen gemaakt zien worden, er is toch niets spannender?”

  Wat is de gouden formule? Hoe komt het dat het werkt?
  Daniel (lid sinds 2000 en tevens artistiek leider): “de gouden formule is natuurlijk dat je erbij bent terwijl het gemaakt wordt. Je ziet het onder je ogen tot stand komen. En dus zie je ook de lol en de verrassing die ons, de spelers, regelmatig overvalt. Voor ons spelen we de scènes natuurlijk ook allemaal voor het eerst. Dus als het soms even fout loopt of iemand het even niet meer weet dan is dat juist een toegevoegde waarde. Als publiek ben je dus aanwezig bij een eenmalige, unieke gebeurtenis waarin vaak de spreekwoordelijke grens tussen zaal en podium wegvalt. Alsof je met een stel goede vrienden in de kroeg heel veel lol aan het maken bent”.

  “Een ander element van de gouden formule is natuurlijk de herkenning. Hoe gaaf is het dat je het verhaaltje dat je zojuist hebt verteld of hebt gehoord, metéén verwerkt ziet worden in een sketch, een levenslied of een opera? Daarnaast zijn we natuurlijk super knap. Helpt ook”.

  Wordt echt alles geïmproviseerd?
  Tim: “alles is geïmproviseerd. Alles. Oké, niet alles. Tijdens de huidige voorstelling HOTEL weten we dat we in een Hotel spelen. We weten ook dat we bij opkomst een aantal vragen stellen, maar de antwoorden op die vragen en wat we daarmee doen, dat valt niet te voorspellen. En dat is dus elke keer anders!”

  “Bovendien is het veel moeilijker om een verzonnen grap in een geïmproviseerde scène te forceren dan om in het moment een gevatte grap te maken. Geloof het nou maar. Het is allemaal geïmproviseerd”.

  Op Sterk Water

  Welke rol speelt muziek binnen Op Sterk Water?
  Maarten, pianist en officieel lid sinds 2017: “toen ik voor de allereerste keer ging kijken naar Op Sterk Water in de Reehorst in Ede, ruim tien jaar geleden, viel ik gedurende de voorstelling van de ene verbazing in de andere. Snel, creatief, grappig, noem maar op. Maar wat ik me echt concreet herinner, inclusief tekst (!), is de musical die werd gespeeld aan het eind. Een gereformeerde man (hoe kan het ook anders) die leert zijn tradities soms los te laten, opdat hij wat gelukkiger kan zijn. Ik ken geen enkele theatergroep die zulke mooie, slimme en grappige liedjes ogenschijnlijk eenvoudig in elkaar draait, laat staan in de context van een verhaal. Het is enorm onderscheidend. Ik ben heel blij dat ik nu zelf aan het muzikale roer sta!”

  Waar moet jij echt om lachen?
  Dave: “om het onverwachte. Als ik op een verkeerd been gezet wordt, of als ik verrast wordt door een grap uit onverwachte hoek kun je me opvegen”.

  Tim: “als mijn zoon een scheet laat en daar om schatert”.

  Daniel: “ik heb nog steeds geen idee waarom, maar ik moet altijd lachen om bloopers. Tranen over mijn wangen en al. Ik lach niet zozeer om een kind dat op een radiator valt, maar juist van acteurs die uit een rol schieten of de slappe lach krijgen. Kijk eens naar de bloopers van Ricky Gervais in The Office of Extra's. Een absolute aanrader!”

  Maarten: “ik moet eigenlijk het hardst lachen als het 'mislukt' op het podium. De totale ontreddering van de spelers, de slappe lach.. Dan ga ik sowieso mee”.

  Wie is jouw voorbeeld?
  Dave: “ik kijk heel graag naar het Amerikaanse “Who´s line is it anyway”. Zo grappig. Zo respectvol. In het Nederlands cabaret houd ik van programma's waar goeie liedjes in zitten. Mooie melodielijnen. Ze spelen niet meer samen, maar ik ben het cabaret ingegaan door Acda en de Munnik”.

  Maarten: “oef, ik heb nogal wat voorbeelden. Als pianist de grote jazzhelden uit de jaren '40 en '50... Voor HOTEL en de volgende voorstelling probeer ik filmischer te denken. Mijn twee grootste voorbeelden in de filmmuziek zijn de score van Star Wars (John Williams) en de score van Lord of the Rings (Howard Shore). Ik probeer vooral geen muzikale snob te zijn met maar één voorkeur”.

  Tim: “er zijn maar weinig mensen die als voorbeeld voor improvisatie kunnen dienen, maar TJ&Dave uit Chicago vind ik briljant. Het is slimme, rustige, dramatische maar ook hilarische improvisatie. Ze beginnen zonder vragen aan het publiek te spelen en een uur later heb je een prachtig stuk gezien. Volledig ter plekke bedacht. Dat wil ik ook (zo goed) kunnen”.

  Theatervoorstelling 'In Space'

  In hun nieuwe voorstelling 'In Space' gaat Op Sterk Water verder dan ooit. Met de aarde aan de rand van de afgrond ligt de toekomst buiten de dampkring. Vier mannen in een ruimteschip, een spannende reis en een onbekende bestemming. Als je zo ver weg gaat, komt het ineens wel heel dichtbij...

  “Verbale acrobatiek van het allerhoogste niveau” (____ Theaterkrant) en “Alle improvisaties, die regelmatig ook gezongen worden, zijn van hoog niveau” (____ Scènes) werd er geschreven over de laatste show van Op Sterk Water.

  Wat kunnen we van In Space verwachten?
  Tim: “'In Space' is een geïmproviseerde theatervoorstelling over een hilarische reis door de ruimte, op zoek naar een nieuwe bewoonbare planeet. Wij, de kosmonauten, nemen het publiek als bemanning mee naar plekken waar nog nooit eerder een mens is geweest. Het verhaal van de reis ontstaat ter plekke, op basis van wat het plaatselijke publiek en de stad die zij achterlaten te bieden heeft.”

  Wat is het verschil tussen In Space en de vorige voorstelling HOTEL?
  Tim: “Met 'In Space' gaan we wéér een stap verder in de ontwikkeling van improcomedy. Waar improvisatietheater vaak wordt geassocieerd met korte grappige vormen zonder samenhang maken wij juist voorstellingen met een langere dramaturgische lijn, zonder de spontaniteit en de magie van het improviseren te verliezen. In 'Hotel' maakten we gebruik van een lang verhaal als rode draad, die af en toe werd onderbroken door gesprekjes en korte scenes. Tijdens 'In Space' stappen we niet meer uit onze rol en wordt alles kunstig verweven tot één epische avondvullende ruimtereis.”

  Wat voor muzikale toevoegingen kunnen we verwachten bij In Space?
  Maarten: “Waar ik in de vorige voorstelling 'Hotel' nog tekeer ging op - prachtige - vleugels, komen die er in space niet aan te pas. Bij 'In Space' horen epische synthesizer partijen, ronkende drones en zo nu en dan een theremin (een elektronisch instrument dat bespeeld wordt door de afstand tussen handen en de antennes van de theremin te variëren). Verwacht een siliconen keyboard zonder toetsen, een synthesizer met een lichtgevende knop waarvan geen van ons precies weet wat 'ie doet, en zoals altijd razendsnelle muzikale ingevingen. Van fijne refreintjes en loepzuivere koortjes, tot raps en reggae over het leven in de kosmos.”

  En.. wat denk je? Is er buitenaards leven ?
  Maarten: “Ik verwacht zeker dat er buitenaards leven is. De reden dat we nog niks van onze buren hebben gehoord, is natuurlijk dat er een gigantische intergalactische dreiging is waar wij als onbenullige aardbewoners (nog) geen weet van hebben. Iedere weldenkende klasse II en III beschaving heeft zich verstopt en de radio's uitgezet, terwijl wij zwaaiend en roepend door het heelal schieten. Dat betekent maar één ding... wij zijn de volgende. Wanneer? Dat weet ik niet.”

  Hoe ontstaat een nieuwe voorstelling? Wat komt er bij het maakproces kijken?
  Daniel: “Onze voorstellingen hebben geen script. Het is immers elke avond anders. Toch denken we heel lang na over een nieuwe show. Het is een boel gepuzzel. We gaan een half jaar voor de eerste try-out al bij elkaar zitten voor een brainstorm. Ook omdat de teksten en de foto's voor de programmaboekjes al gedrukt moeten worden. Tijdens deze brainstorm ontstaat er een soort kapstok: 'het moet gaan over avonturen' of 'het speelt zich allemaal af in een hotel'.”

  “Ondertussen wordt een decorontwerper aan het werk gezet. Die heeft vaak weer een heel andere invalshoek en dat levert weer inspiratie op. Drie maanden voor de première komen we samen in een zaal en gaan we 'monteren'. We gaan impro's (spelvormen) verzinnen, thema's, zien voor het eerst een geraamte van het toekomstige decor. En met een regisseur denken we na over de dramaturgie: over de volgorde, hoe we opkomen, wanneer we een liedje improviseren. Alles wat uit de montageweek komt gaan we testen in kleine zaaltjes voor publiek in de vorm van een try-out. Er komen dan visuele effecten bij, een lichtplan, nieuwe muziek, kostuums. Zo groeit langzaam de voorstelling, zodat hij op de dag van de première vervolmaakt is.”

  Aan welke voorstelling of gebeurtenis in het theater denk je nog wel eens terug?
  Tim: “We vroegen voor een bepaalde scène om voorwerpen uit de zaal. Toen de voorwerpen onthuld werden lag daar een afgeschroefde beenprothese. Slik..”

  Dave: “We hadden onlangs op speciaal verzoek, een huwelijksaanzoek in onze voorstelling ingebouwd. Het was magisch en ik stond met tranen in mijn ogen.”

  Daniel: “Die keer dat ik het theater binnen stapte en bleek dat ik van de kapstok mijn verkeerde 'pakzak' had meegenomen. Iedereen in die voorstelling had een rood kostuum en ik had een blauwe bij me. Ik heb toen een half uur voor sluitingstijd van de lokale winkels nog iets dat ergens in verte op mijn kostuum leek bij elkaar geshopt. Ik voel nu nog het klamme zweet..”

  Check de website van Op Sterk Water voor actuele speeldata: www.opsterkwater.nl

  Op Sterk Water over 'HUMOR WERKT':
  ''Deze dames hebben er in ieder geval verstand van!''