icon

Hans-Jan Rijbering

Hans-Jan Rijbering

Als bedrijfseconoom met 14 jaar ervaring in project- en advieswerk bij grotere organisaties heeft Hans-Jan Rijbering een scherp oog voor kansen en beperkingen binnen bedrijven. Het waarnemen is echter wat anders dan het benoemen of laat staan het veranderen van processen, systemen of gedrag.

Sinds 2007geeft hij ook op andere wijze vorm aan verandering, namelijk als sneltekenaar. Vroeger tekende hij tijdens de lessen, later tijdens colleges en tegenwoordig tijdens vergaderingen en workshops. Altijd contextspecifiek, snel en opdrachtgericht.

De nadruk op woorden en teksten in veel bedrijven is begrijpelijk, maar vaak ook beperkend. Het toevoegen van beeld maakt belemmeringen bespreekbaar, ideeën zichtbaar en dialogen soepeler. Beelden scheppen een sterk gemeenschappelijk referentiekader met ruimte voor persoonlijke beleving. Hij gelooft in verbetering door verbeelding.

Via Humor Werkt biedt Hans-Jan live cartooning en een wrap-up presentatie van uw event.

  • Hans-Jan Rijbering - Live cartooning
   DI event 4 juli 2022, 04-07-2022

   De dag was geweldig, zo ook was de bijdrage van Hans-Jan. Er was zoveel herkenning in de cartoons, er werd echt hardop gelachen! Zoveel enthousiasme over zijn catroons, dit bericht doet hem eigenlijk tekort! Indrukwekkend hoe hij te werk gaat, onze complimenten!

   E. Laurier, PMO afdeling PMI
  • Hans-Jan Rijbering - Live cartooning
   Symposium Laat Technologie de zorg verbeteren., 16-05-2022

   Veel dank voor jullie snelle schakelen om ons slotsymposium te kunnen ondersteunen en dat jullie dat zo professioneel hebben opgelost. We waren echt heel blij met Hans-Jan zijn aanwezigheid, met zijn tekeningen en datgene wat we er nu mee kunnen als vervolg.
   (...) We zien op de site dat de tekeningen naast de foto's, het meest worden aangeklikt bij de nieuwsbrief, dus blijkbaar is dat altijd iets magisch.
   Dank nogmaals, zeer blij, zeer tevreden met Hans-Jan en de ondersteuning, hopelijk tot snel!

   I. van Bemmel, Programmamanager Gezondheid en Zorg FME
  • Hans-Jan Rijbering - Live cartooning
   Transformatietafel Doorontwikkeling Inkoop, RSJ-IJsselland, 12-03-2020

   Het is leuk om direct via beeld de kern van de bespreking terug te krijgen.
   Hans-Jan pikt echt de essentie van de middag eruit en weet dit op een humoristische wijze weer te geven.
   Het maakt ook de verslaglegging leuker, oftewel humor werkt!

   M. Bruinenberg, Projectadviseur Transformatie
  • Hans-Jan Rijbering - Live cartooning
   Transformatietafel Doorontwikkeling Inkoop. RSJ-IJsselland, 12-03-2020

   Het is leuk om direct via beeld de kern van de bespreking terug te krijgen.
   Hans-Jan pikt echt de essentie van de middag eruit en weet dit op een humoristische wijze weer te geven.
   Het maakt ook de verslaglegging leuker, oftewel humor werkt!

   M. Bruinenberg
  • Hans-Jan Rijbering - Live cartooning
   Symposium Toekomst Toerisme, 18-09-2017

   Het was heel geslaagd gisteravond! Hans-Jan kon een mooie bijdrage leveren aan het symposium.

   P. Hanse - Gemeente Schouwen-Duiveland
  • Live cartooning | Hans-Jan Rijbering
   Congres TBS: ontketend?!, 22-09-2015

   Het congres was een groot succes. We hebben veel positieve reacties ontvangen, ook op de cartoons. Diverse mensen hebben Hans-Jan zelf ook nog aangesproken en gecomplimenteerd. Het was een leuke aanvulling op het programma.

   E. Leentvaar-Loohuis - Secretaris AVT/ LAP Adviescollege Verloftoetsing TBS
  • Live cartooning | Hans-Jan Rijbering
   GRW-dag, thema Maatschappij (Ministerie van Infrastructuur en Milieu), 02-10-2014

   De dag was echt super! Alles is goed gegaan. Veel positieve reacties gehad op de presentatie van Hans-Jan en iedereen zat met volle aandacht naar de tekeningen te kijken.

   Milou van Mourik directie Ruimtelijke Ontwikkeling
  • Live cartooning | Hans-Jan Rijbering
   Symposium KNJV De jager van de 21e eeuw /110 jaar de KNJ, 20-06-2014

   Het symposium was helemaal goed. Het liep als een trein en de feedback was zeer positief. Hans-Jan heeft een bijzonder leuke manier van tekenen die onze leden heel erg aansprak. Wij kunnen een aantal van deze cartoons ook voor meerdere doeleinden gebruiken. Dank ook voor jullie service en begeleiding. Heel prettig zo. We komen vast nog wel een keer bij elkaar uit voor een volgend evenement.

   Janneke Eigeman, communicatie KNJV
  • Live cartooning | Hans-Jan Rijbering
   Markantdag (bijeenkomst basisschooldocenten), 18-11-2013

   Het was een geslaagde dag. Leuke combinatie van zelf werken in groepjes aan een fotostrip en de inbreng van de cartoons van Hans-Jan. De klant heeft laten weten dat ze zeer tevreden waren over alle aspecten van de dag. De tekeningen die hij overal had neergehangen, werden gretig 'gejat' dus dan zullen ze wel de juiste snaar geraakt hebben..! Verder was het met hem heel prettig werken.

   Henk Dijkema, Mannen van Rijnland
  • Live cartooning | Hans-Jan Rijbering
   iTanks Live 2013, 13-06-2013

   Hans-Jan heeft voor ons tijdens het iTanks Live congres de gehele dag fantastische cartoons getekend. Als afsluiting heeft hij alle tekeningen op een moderne, leuke manier gepresenteerd aan het publiek! Hij kan zich als consultant erg goed inleven in de thema’s en de onderwerpen die besproken zijn. Van de gasten hebben we achteraf alleen maar positieve reacties gekregen! Wat mij betreft een groot succes!

   Jorn van der Schaaf, iTanks & Aworkz
  Wie is Hans-Jan Rijbering?
  Ik ben Hans-Jan Rijbering. Gewezen consultant en geworden tekenaar. Sinds ruim een jaar fulltime als businesscartoonist bezig voor en binnen bedrijven.

  Wie heeft volgens jou een goed gevoel voor humor?
  Mijn vrouw. Ze lacht om al mijn grappen.

  Wie denkt volgens jou dat hij/zij een goed gevoel voor humor heeft?
  Tja. Wie dit denkt is gek.

  Aan welk bedrijfsoptreden denk je nog eens terug?
  Ik rijd altijd met een blij gezicht naar huis, maar echt terugdenken... Hoewel laatst op scherm meegetekend met een cultuursessie voor Pfizer, waarin het karakter tijdens de sessie gevormd werd, dat was erg bijzonder. Het eten, de wijn, de leuke interactie met de deelnemers en een prachtige middelbare, roodharige, cosmopolitische, tikje mannelijke vrouw als resultaat - Beppie.

  Welke artiest maakt een nog betere bedrijfsvoorstelling dan jijzelf?
  Mijn voormalige baas toen ik nog als consultant werkzaam was. Die was echt hilarisch. Een miskend talent.

  Je doet mensen versteld staan met
  De snelheid van tekenen. Ik maak zo'n 15-20 tekeningen per uur. Vaak hoor ik dat de tekeningen de kern van de meeting raken. Wat maar voor een deel klopt natuurlijk. Iedereen maakt zijn eigen associaties met de beelden die ik maak en zo heeft iedereen zijn eigen rode draad.

  Dit wil je nog kwijt
  Ik vind het doodzonde dat veel mensen nauwelijks of nooit de tekenpen pakken om een idee te verbeelden of een probleem te analyseren. Veel bedrijven zijn woorden- en papierfabrieken, terwijl we een veel universelere en krachtigere taal tot onze beschikking hebben. Eentje die iedereen sneller begrijpt en langer onthoudt. Stap over de drempel heen en gebruik die flipovers en whiteboards. Tekenen spreekt tot de verbeelding.