icon

De Speld

De Speld

De Speld is in 2007 opgericht met als doel het toonaangevende satirische online magazine van Nederland te worden. De Speld reageert met een knipoog op regionaal, nationaal en internationaal nieuws. De essentie van dit medium is dat de nieuwsberichten niet op waarheid berusten, maar zo gebracht worden dat zij waar zouden kunnen zijn.
Dagelijks presenteren ze headlines als 'Staking Italiaanse maffia eindelijk voorbij' en 'Friezen staken verzet tegen aanleg Afsluitdijk.' De Speld ontwricht, speelt met beeldvorming en plaatst onderwerpen in een satirisch daglicht.

Inmiddels is De Speld de bron voor betrouwbaar nieuws van de Nederlandse nieuwslezer. De Speld is uitgegroeid tot een nieuwsimperium dat maandelijks honderdduizenden fans bereikt via print (de Volkskrant), radio (Veronica), televisie (Pauw), filmpjes, boeken en apps. Vanaf 2015 komt daar nu De Speld LIVE bij!

Vorig jaar was het meest succesvolle jaar in de geschiedenis van De Speld. De site had eerder een kwart miljoen unieke bezoekers per maand, in 2014 zijn dat er bijna twee miljoen. Die exponentiële groei heeft er volgens hoofdredacteur Jochem van den Berg vooral mee te maken dat de berichten van De Speld op de sociale media intensief rondgepompt worden.

Uit onderzoek van Marketingfacts bleek dat De Speld de meest ‘virale’ website van Nederland is; haar artikelen worden het meest gedeeld. Gemiddeld wordt een artikel 1.439 maal via Twitter en Facebook gedeeld. ‘Als we kijken naar de 10 meest sociale nieuwssites gemeten aan de hand van het gemiddeld aantal sociale interacties per artikel, staat De Speld op eenzame hoogte.’
De Speld trekt lezers aan die intelligent, geëngageerd en loyaal zijn. Speldfans zijn hoogopgeleide stedelingen met interesses op het gebied van cultuur, muziek, film, politiek, sport en kunst.

Arthur Umbgrove
Omdat het 'altijd verstandig is een diploma te hebben' studeert Arthur Umbgrove (1964) Nederlandse Taal en Letterkunde. Tijdens zijn studententijd wint hij het Groninger Studenten Cabaret Festival.Een jaar later wordt hij gevraagd voor de dan nog op te richten groep Comedytrain. Van 1990 tot 1994 is Arthur vaste kracht bij Comedytrain. Ook treedt hij een aantal keren op in Amerikaanse comedyclubs. Tijdens de try-outs van zijn derde programma wordt Arthur benaderd om een plaat te maken. In totaal maakte hij vijf cabaretprogramma's.
Zijn in 1998 verschenen debuut-CD wordt genomineerd voor een Edison; de single 'Contract' stond in alle hitlijsten. In 2006 verscheen zijn debuutroman 'Midden op de weg zo hard mogelijk' die meermalen wordt genomineerd en bekroond.
Eind 2008 verscheen zijn roman 'De hartslag van de aarde'. In 2009 maakte hij samen met Birgit Schuurman de CD 'Stilte Opname', waarvan de teksten gebaseerd zijn op verhalen van kinderen die in het Emma Kinderziekenhuis AMC liggen. Een aantal liedjes hiervan wordt gebruikt in de theatervoorstelling 'Achtste groepers huilen niet' naar het kinderboek van Jacques Vriens.
Begin 2012 is zijn derde roman 'Hotel Sofia' uitgebracht. In 'Goeroes Zonder Grenzen' kan hij zijn passie voor cabaret kwijt. Elke maandagavond zijn de goeroes te horen bij BNR Newsroom en de goeroes zijn te zien in het theater bij de LULverhalen.


Rutger Mollee
In de economisch sombere jaren '80 droomde middelbare scholier Rutger Mollee (Reeuwijk 1970) van een opleiding aan een Toneelacademie. Zijn ouders raadde hem aan toch vooral een 'echt' vak te leren......

Na zijn Communicatiestudie in Groningen flirtte hij kortstondig met een paar 'echte banen' om zich vervolgens te herenigen met zijn passie: Op de planken staan.

Rutger bedenkt en maakt betekenisvolle evenementen. Vaak bijeenkomsten en trajecten rond verandering, ontwikkeling en versteviging. Rutger is sinds enkele jaren een veelgevraagd dagvoorzitter. Flair en humor zijn hierbij zijn handelsmerk. Zijn stijl werd door een Nederlandse minister ooit omschreven als 'gepast kwajongensachtig'.

Samen met Comedytrain stand-uppers Joep Stassen en Arthur Umbgrove is Rutger deel van Goeroes Zonder Grenzen. Samen met Cirque du Soleil-ster Erik Borgman heeft hij de BoMoshow. Twee comedyprogramma’s die zich richten op de zakelijke markt. Daar is hij op zijn sterkst.

Als Rutger niet werkt is hij sportavonturier: NK Roeien, Alternatieve Elfstedentocht, Mont Blanc beklimming en World Cup Bobslee? Als sporter maakte hij het allemaal mee.

Rutger is getrouwd, heeft 3 kinderen en 2 racefietsen.

Nathan de Groot
Nathan de Groot is een nomadisch stedenbouwkundige, trainer, presentator, journalist en optimist. Na te hebben gestudeerd in Zuid-Afrika, Estland, Groot-Brittannië, België en Moskou heeft Nathan gewerkt als onderzoeker , blogger en all-round moderator op het gebied van stedenbouw, creatieve industrie, literatuur en media.

Als moderator, interviewer en dagvoorzitter staat hij vaak op het podium. Nathan haalt meer uit bijeenkomsten door met enthousiasme, scherpte en humor het gesprek aan te gaan. Hij weet het publiek bij discussies te betrekken en durft door te vragen.

Nathan was spreker bij TEDxVienna en gaf gastcolleges aan verschillende universiteiten in binnen- en buitenland. Hij is redacteur bij De Speld en publiceerde stukken in De Volkskrant.

  • De Speld LIVE (de online versie)
   Kerstontbijt afdeling SAMEC, 17-12-2020

   We hebben, om het jaar af te sluiten, een digitaal Kerstontbijt gehad. De tweede helft van het ontbijt hebben we me ca. 80 man deelgenomen aan de quiz. Het werd erg leuk, grappig en goed begeleid door de mensen van De Speld. Mijn collega's vonden het erg leuk.

   Reviewscore ***9***

   A. Balesic, Provincie Zuid-Holland
  • De Speld Quiz
   Thuiswerkfestival Kersteditie., 17-12-2020

   Het was hartstikke leuk. We waren al lekker in de stemming gekomen vooraf, maar de quiz was echt een goede afsluiting. Eigenlijk heb ik alleen maar goede reacties ontvangen. Alles verliep op rolletjes. Leuke, scherpe vragen, allemaal in Speld-stijl. De collega's hebben er echt van genoten!

   I. Westdijk, Gemeente Katwijk
  • De Speld LIVE (de online versie)
   De online bedrijfsmeeting van DearNova, 01-07-2020

   De Speld Live heeft in een half uurtje alle collega's van DearNova erg aan het lachen gemaakt met gevatte humor en vooral door een sterke voorbereiding waardoor zelfs online de collega's zich herkennen in het nieuwsfeed die de Speld Live voorschotelde.

   Reviewscore: ***9***

   N. de Graaf
  • De Speld LIVE
   Lancering De Rijke Noordzee., 30-01-2020

   Wij hebben een voorstelling van De Speld op maat gehad tijdens ons lanceringsevenement. Wat hebben ze goed ingespeeld op onze inhoud en de manier waarop ze het publiek betrekken GEWELDIG. Veel complimenten ook achteraf over hoe leuk het was. Aanrader!

   Reviewscore ***10***

   J. Doorenbosch, Natuur & Milieu
  • De Speld LIVE
   Lancering De Rijke Noordzee., 30-01-2020

   We hebben een geweldig event gehad en de humor van De speld gaf de avond extra glans. Af en toe een goede spiegel met humor zorgt dat er gelachen wordt. Humor werkt inderdaad!

   C. Groot, Communicatiemanager De Rijke Noordzee
  • Nathan de Groot - Powerpoint Karaoke
   Het 4 jarig bestaan Zpoint, 14-11-2019

   Tijdens de gezellige (verjaardags)bijeenkomst afgelopen donderdag gingen we fanatiek aan de slag met de PowerpointKaraoke workshop van Nathan. Hieronder een paar van de reacties van de deelnemers:

   “Ik had het filmpje gezien van de Powerpoint Karaoke en het leek me leuk om uit mijn comfortzone te stappen. Wat me vooral bij blijft is de talenten die ik heb gezien van de mensen! Ik vond het een leuke, interactieve, inspirerend avond. Met een goede balans tussen luisteren en doen. “

   “Afwisselend, losjes, met humor, mooie werkvorm en informatief.“

   “De combinatie van leuk en uitnodigend en de ontmoeting met collega's maakte het een geslaagde avond. Het was leuk, leerzaam en interactief. “

   “Fijne, informele sfeer, leuk en gedegen begeleid door Nathan.“

   Reviewscore ***8.4***

   Zpoint
  • De Speld LIVE
   Aareon Update 2019, 20-06-2019

   We kijken terug op een hele succesvolle Aareon Update 2019. En we waren heel blij met de bijdrage van De Speld en onze bezoekers ook! :-)

   A. Oosting, Marketing & communicatie, Aareon.
  • De Speld LIVE
   Het Havengildediner, 30-11-2018

   Het optreden van De Speld viel goed in de smaak bij het publiek. Veel van de gasten konden zich goed identificeren met de onderwerpen die De Speld naar voren bracht. Arthur en collega zelf waren ook prettig om mee samen te werken.

   L. Prins, Event Manager, ORAM
  • De Speld LIVE
   PEP Event, 27-09-2018

   Het PEP Event was fan-tas-tisch. Alles liep zoals gepland en de bezoekers hebben echt een topdag gehad. Mede door Nina en De Speld was deze dag enorm geslaagd.

   J. Berendsen, marketing specialist
  • De Speld LIVE
   relatiecongres, 14-06-2018

   Wij zijn blij verrast met de humoristische wrap up van de dag door De Speld live, door hun goede voorbereiding en op maat gemaakt programma sloot het goed aan bij de doelgroep en onze opdrachtgever.

   Reviewscore: *** 8 ***

   S. van Veggel - KAAT&CO
  • De Speld LIVE
   Pensioen Pro Jaarcongres & Awards., 06-06-2018

   Zeer geslaagd! Alles goed verlopen en iedereen blij. De mannen van De Speld waren erg goed en hadden de lachers op hun hand.

   B. Hoorntje
  • De Speld LIVE
   Bestuurdersdag van Provincie Gelderland, 28-11-2017

   De Speld LIVE is aangename verrassing en een goede afsluiting van een inhoudelijk programma.

   Daan Wender - Provincie Gelderland
  • De Speld LIVE
   Smart Homes & Intelligent Buildings, 15-11-2017

   Goed voorbereide show met een mix van vast repertoire en speciaal voor de gelegenheid gemaakte stukken, inclusief video. Voor degenen die de humor van De Speld nog niet kenden, een goede eerste kennismaking.

   Reviewscore: *** 7 ***

   M. Carlier - Jaarbeurs
  • Nathan de Groot - Powerpoint Karaoke
   Young Reed Business – Innovation Lab, 11-11-2016

   Nathan de Groot wist op een energieke, humoristische en inspirerende manier onze deelnemers out of the box te laten denken. De hele groep deed mee en was enthousiast. Leuk om te zien dat iedereen het in zich heeft om te presenteren, ook al ben je niet voorbereid en heb je totaal geen idee van de context. Met een dosis durf, enthousiasme en een 'gewoon-doen' mentaliteit kan je alles presenteren! En dat weet Nathan bij iedereen naar boven te halen.

   L. Driezes - van Noppen - Portfoliomanager Events
  • De Speld LIVE
   Cadac Summit, 29-09-2016

   Veel enthousiaste reacties ontvangen van zowel de bezoekers als de medewerkers. Een mooie afsluiting met humor en inhoud. Er is bij de act heel goed ingespeeld op het congresthema en de doelgroepen in de zaal. Kortom: het was top! Bedankt.

   Reviewscore: *** 8 ***

   S. Scholte - Coordinator Marketing & Communication
  • Nathan de Groot - Powerpoint Karaoke
   Radar Advies, 28-09-2016

   Powerpoint karaoke is een mooie manier om te leren zélf te gaan presenteren in plaats van de slides voor jou te laten presenteren. Het dwingt je uit je 'presentatiecomfortzone' te stappen waardoor je zelf verrassend creatief wordt! Daarnaast zit de workshop vol met praktische tips om tot betere presentaties te komen.

  • De Speld LIVE
   Event van de Academie Journalistiek & Communicatie, 03-06-2016

   We zijn heel enthousiast over de bijdrage van Nathan en Diederik afgelopen vrijdag. Leuk en een goede koppeling met de inhoud tegelijk.
   Heel veel dank! Ook voor het prettige contact. Het liep allemaal gesmeerd.

   E. van Lunteren
  • De Speld LIVE
   Congres Clientenparticipatie UWV, 19-05-2016

   We hebben goede reacties ontvangen over zowel het dagvoorzitterschap van Nathan als het optreden van De Speld Live.
   Er is goed rekening gehouden met onze opmerkingen in de briefing (zoals over de doelgroep van dit congres) en bij het optreden prima links gelegd naar het thema van het congres.
   Daarnaast heeft Nathan op een hele prettige wijze het dagvoorzitterschap uitgevoerd. Goed inspelen op de zaal, tijden in de gaten houden etc. Prettig was ook dat we 2 keer een voorbereidend gesprek konden houden.

   L. van Noorden Adviseur Centrale Cliëntenraad
  • De Speld LIVE
   Coördinatie Nationaal Congres Veenbodemdaling, 31-03-2016

   De Speld prikt, raakt en verbeeldt; het doet geen pijn, maar blijft krachtig scherp. Punt gemaakt, met veel tranen van het lachen voor alle aanwezigen.

   R. Gielesen
  • De Speld LIVE
   Nacht van de Dictatuur, 12-09-2015

   Het was een inhoudelijk erg geslaagde Nacht, met de Live-show als onmiskenbaar hoogtepunt!

   J. de Graaf
  • De Speld LIVE
   Camille van der Harten - Directeur GeoBusiness, 25-11-2014

   Fantastisch platform! De humor stond in dienst van mijn boodschap en was een ideale afsluiter van de dag.

  • Goeroes Zonder Grenzen
   afscheid Bestuur AKD advocaten & notarissen, 09-10-2014

   Hilarisch, schaterend gelachen, tenenkrommend soms (wat ook de bedoeling was) waren een paar kreten. Kortom het was geslaagd!

   Marcel Schouten Event Management
  • De Speld LIVE
   Henrie van Beusekom - Directeur Orlaco, 19-09-2014

   De interviews hebben niet alleen diepgang maar ook vaart. Berichten van De Speld LIVE zijn messcherp, op maat en ronduit hilarisch.

  • Goeroes zonder grenzen
   De nieuwjaarsbijeenkomst Hertoghs advocaten-belastingkundigen, 31-01-2014

   We hebben ontzettend genoten van het optreden van de Goeroes! Ze hebben alle drie de juiste snaren weten te raken en enorm goed aangevoeld wat de bedoeling was. Ik vond het ook zo knap dat, wanneer ze wat mensen uit het publiek haalden, dit echt personen waren die dat ook goed konden hebben. Er werd goed ingespeeld op de actualiteiten en vooral ook op het inleidende praatje van één van de partners van kantoor. Het optreden van de Goeroes Zonder Grenzen was een groot succes! Ik kijk terug op een hele leuke middag en avond – en met mij vele kantoorgenoten.

   Viola Segers, Secretaresse
  • Rutger Mollee als dagvoorzitter
   Medewerkersdag Achmea Bank, 02-12-2013

   Tijdens de jaarlijkse medewerkersdag wilde de bank haar 300 medewerkers informeren over het vernieuwde strategisch beleidsplan en de focus daarin op de klant. Ze vroegen Rutger Mollee om deze dag voor te zitten.
   De CEO van Achmea Bank voelt zich niet heel comfortabel met een monoloog van een uur waarin zij haar visie uiteen zet. Rutger koos daarom in overleg voor een interview. Dat pakte voortreffelijk uit. Op een heldere en gestructureerde manier kwamen alle onderwerpen aan het licht. Door zijn interview te vermengen met (geestige) privé vragen gaf hij de CEO daarnaast een heel menselijk gezicht. Dit werd als een verademing ervaren door het publiek. Door het publiek korte opdrachten te geven en hen te betrekken was de interactie optimaal.
   Wat de dag helemaal bijzonder maakte was dat Rutger van te voren een aantal filmpjes maakte. Hij bezocht een paar klanten van Achmea Bank die hij uitvoerig vroeg naar de kwaliteit van de dienstverlening. In snelle, kort gemonteerde filmpjes kon de zaal kijken naar hun belangrijkste reacties. Deze konden -omdat ze getoond werden tijdens het interview- direct worden geadresseerd door de CEO.
   Medewerkers gingen vervolgens in sub-groepjes een klantspel spelen. Rutger volgde dit en gaf bij terugkomst in de plenaire zaal een heldere centrale terugkoppeling. Hierbij zocht hij steeds weer de interactie met de zaal.
   Wat restte was de afsluiting. De komende maanden vraagt de bank weer veel van haar medewerkers. Dat geeft soms het gevoel dat er daarvoor niet veel voor elkaar is gekregen. Rutger maakte zeven filmpjes van medewerkers die geslaagde verbeterprojecten hebben afgerond. Zowel de vorm van deze filmpjes (Hij liet medewerkers vanuit een poppenkast vertellen) als de inhoud gaven een gevoel van trots en saamhorigheid.
   Al met al voor een zeer geslaagde dag waarin Rutger de verwachtingen van de klant ruimschoots overtrof.

   Paul van der Veen
  • Rutger Mollee als dagvoorzitter
   Herbestemmen, samen doen samen doen i.o.v. minister Jet Bussemaker ter ere van prof. mr. Van Vollenhoven, 23-09-2013

   Alleen maar positieve reacties. Geslaagde dag al met al.

   Jan de Jong, Directie Cultureel Erfgoed
  • Goeroes Zonder Grenzen
   Nieuwjaarsbijeenkomst Business club Circle 2013, 25-01-2013

   De reacties waren zeer leuk. En toen ik rondkeek zag ik ook veel mensen schateren. Kortom heel geslaagd. Ik ben een fan ;-)

   Rob Harms, Monarch Nederland b.v.
  • Rutger Mollee als dagvoorzitter
   De nacht van de nieuwe macht, 12-12-2012

   Rutger Mollee vervulde op -maar ook voor de dag- een belangrijke rol. Hij zat de bijeenkomst voor maar coachte voorafgaand aan deze dag ook de deelnemers die een “powertalk” hielden. Het niveau van deze talks was hierdoor bijzonder hoog. Doordat Rutger al gewerkt had met de sprekers was hij inhoudelijk volledig op de hoogte. Dit maakte zijn interviews & introducties zeer persoonlijk. Door een treinstoring startte de bijeenkomst later dan gepland en moest er bij aanvang energie in de zaal gestopt worden. Rutger improviseerde ter plekke een sprankelende opening.
   Rutger bracht ons overigens ook op het idee voor deze locatie. Daar waren we zelf nooit opgekomen. Een dagvoorzitter met meerwaarde die zijn brede kennis inzet ten gunste van je evenement.

   Sharona A. Ceha
  • Goeroes Zonder Grenzen
   Eindejaarsfeest Akzo Nobel, Challenge Your Talent, 6-12-2012

   Het was zeer geslaagd! Onze mensen hebben genoten en gelachen.

   Daphne van Eikeren, Executive Assistant Akzo Nobel Engineering & Operational Solutions B.V.
  • Rutger Mollee als dagvoorzitter
   Wolact op de Indigo PBG dag, 04-10-2012

   Het optreden van Rutger Mollee met zijn wolact op ons symposium is een groot succes geweest. Zonder uitzondering waren de reacties lovend met termen als 'super leuke afsluiting' en 'absoluut top'.

   Mirjam Nekkers, Manager Zorg, Parnassia Groep
  • Goeroes Zonder Grenzen
   iOpen EVENT, 15-03-2012

   Het was werkelijk fantastisch. De boys hebben het geweldig gedaan, Bobby J was overweldigend. Iedereen heeft enorm om hem gelachen met z'n energieke 'lucht'-verkoop en hij gaf de zaal een enorme boost. Het feit dat hij mij persoonlijk ook iedere keer weer erbij haalde was hilarisch. Aryuveda was weer totaal de andere kant op. Na Bobby J even omschakelen, maar het verhaal over liftschachten naar de tweede fluit ademen en dergelijke waren geweldig. De interactiviteit met de zaal was met name ook erg leuk. De zaal zat namelijk vol met een bijzonder divers gezelschap, van directeuren tot ontwerpers, van marketing managers tot facilitair medewerker. (...) Alle gasten en niet in de laatste plaats wijzelf hebben een fantastisch evenement meegemaakt, en daar hebben de goeroes een buitengewone bijdrage in geleverd!

   Allard Lith, Algemeen directeur Prezco printing media
  • Goeroes Zonder Grenzen
   K2 bijeenkomst ABN AMRO Lease, 8-03-2012

   Het was helemaal top! Paste helemaal in het programma en ze deden het ook prachtig!

   Philippine van den Ouwelant, Communicatie & Events
  • Rutger Mollee als dagvoorzitter
   De nationale informatiebijeenkomst van het Sufalnet4EU project, 11-10-2011

   Onze nationale bijeenkomst van het SufalNet4EU project over het herinrichten van oude stortplaatsen was voor iedereen zeer geslaagd. Rutger Mollee wist als 'moderator' door een goede voorbereiding een prettige sfeer te creëren voor veel interactie tussen de sprekers en de zaal. Ook de verkiezing van het meest creatieve project als Sufalster maakte hij spannend. Kortom het was een leuke middag over een erg specialistisch thema zoals oude stortplaatsen.

   R.L. (René) Beijnen, Project Coördinator SufalNet4EU / Provincie Noord-Brabant
  • Goeroes zonder grenzen
   Welten Alumni Herfstborrel 2011, 29-09-2011

   De bijeenkomst was geslaagd! In de eerste paar minuten van het optreden waren er mensen die echt dachten dat Bobby J. Miltenburg een goeroe á la Emile Ratelband was. Er is veel gelachen en mede dankzij de goeroes hebben we een hele leuke sfeer kunnen neerzetten.

   Marc Faase, Voorzitter Welten Alumni vereniging
  • Goeroes Zonder Grenzen
   ANP Pers Support, 9-12-2010

   Goeroes Zonder Grenzen werd zeer goed ontvangen door onze gasten. Leuk afwisselend programma. Perfect om een vakinhoudelijk avond een twist te geven.

   Violette Leenheer-Kout, Marketing & Communicatie Adviseur
  • Goeroes zonder grenzen
   Young Bilderberg Conferentie, 01-06-2010

   Jullie optreden tijdens de Young Bilderberg Conferentie was hilarisch, verrassend, herkenbaar, cabaretesk, en bracht iedereen tot tranen van het lachen. Heel geraffineerd hoe jullie kleine en grotere management 'hypes' net even onder dat vergrootglas leggen: het maakt de 'gekkigheid' in managementland zeer zichtbaar zonder dat het kwetsend wordt.

   Marjan Lubbers, Nyenrode Business Universiteit
  • Goeroes Zonder Grenzen
   Baxter, 01-01-2010

   Op een schaal van 1-5 scoorden jullie een 5,1 ; ) Gefeliciteerd het was ook helemaal top. Bij vele mannen liepen de tranen over de wangen van het lachen en dat was een zeer bijzonder mooie gewaarwording. Dank jullie wel daarvoor.

   Peggy Dekker - Kuhnen, Executive Assistant
  • De Speld LIVE
   Richard Branson,

   Nooit voelde het nieuws zo objectief en waarachtig als in deze fenomenale show. Newtons ontdekking van de zwaartekracht is slechts een incident vergeleken met de onthullingen in de nieuwsshow van De Speld.

  Wie is Rutger Mollee?
  Dagvoorzitter, comedian & presentatiecoach. Charismatisch, snelle denker & mooie jongen.

  Waar moet jij om lachen?
  Radio Bergeijk en Micha Wertheim maken me blij en nederig. Daarnaast kan ik erg lachen om humorloosheid.

  Wie denkt volgens jou dat hij/zij een goed gevoel voor humor heeft?
  Geert Wilders heeft naar eigen zeggen een set hele sterke Islam grappen in huis.

  Aan welk (bedrijfs-)optreden denk je nog eens terug?
  Aan die ene waar ik de slappe lach kreeg en het publiek met mij niet meer kon ophouden met lachen. Onbedoeld onvergetelijk.

  Welke artiest maakt een nog betere (bedrijfs-)voorstelling dan jijzelf?
  Die zijn er natuurlijk niet maar ik heb bewondering voor Bastiaan en Rob dat ze het met hun Spoedcursus Humor toch blijven proberen. (Lees hier: ik ben gek van jaloezie op wat zij maken.)

  Je doet mensen versteld staan met:
  Waarmee niet eigenlijk, ik ben echt een ontzettend gave gozer.

  Dit wil je nog kwijt:
  Mijn schoonmoeder t.e.a.b.

  Wie is Nathan de Groot?
  Dagvoorzitter, presentatiecoach en redacteur bij De Speld. Daarnaast drummer, pescotariër en reiziger.

  Waar moet jij om lachen?
  Wat geestig blijft is als kranten een bericht van De Speld overnemen. Laatst berichtte De Standaard (B) bijvoorbeeld dat Bill uit 'Wie is het?' was overleden.

  Wie heeft volgens jou een goed gevoel voor humor?
  Gummbah. Zijn 'Net niet verschenen boeken' vind ik jaloersmakend briljant.

  Wie denkt volgens jou dat hij/zij een goed gevoel voor humor heeft?
  Dolf Jansen, maar dat kan ook komen omdat hij sneller rent dan de rest en zodoende soms op de lach moet wachten.

  Aan welk bedrijfsoptreden denk je nog eens terug?
  Aan De Speld LIVE op Geobuzz vorig jaar. Fijne interactie met specialisten en generalisten in de zaal.

  Welke artiest maakt een nog betere bedrijfsvoorstelling dan jijzelf?
  Jongleur Erik Borgman weet veel ballen in de lucht te houden. Daar werk ik zelf nog aan.

  Je doet mensen versteld staan met:
  PowerPoint Karaoke. Ik geef workshops over presenteren met onbekende slides. Gek of niet: de meeste verhalen gaan er zo juist op vooruit.

  Dit wil je nog kwijt:
  De kluts. Dat mag wel weer eens.