icon

Roel Maalderink

Roel Maalderink

Roel Maalderink (1991) is (online) televisiemaker, presentator en mediajurist. Hij bedacht en maakt de satirische internetserie Voxpop, waarmee hij met grote regelmaat viral gaat. Ook presenteert hij De De Speld Podcast en het satirische programma Plakshot. Hij werd door de vakjury van de Volkskrant tot mediatalent van 2021 verkozen.

Hij was reporter bij de KRO-NCRV en AVROTROS, werkte met Peter R. De Vries aan Internetpesters Aangepakt en was politiek verslaggever bij het roemruchte PowNews. Voor de nieuwsupdates op AD.nl maakte Roel meerdere Voxpop filmpjes. Hij studeerde University College en Rechten in Utrecht, gevolgd door een master informatierecht aan de UvA.

Op 15-jarige leeftijd maakte Roel kennis met de televisiewereld als stagiair bij Draadstaal. Hij kreeg de smaak te pakken en kocht met zijn vrienden een camera om filmpjes te maken voor YouTube en Omroep Amersfoort.
In zijn studententijd - University College en (media)recht - werkte hij als verslaggever voor onder andere Veronica, BNN Radio en de Wereldomroep. Voor zijn reportageserie ‘in Nederland’ werd hij genomineerd voor de Philip Bloemendalprijs.

Naast televisie is Roel een 'Online Persdier'. In 2016 begint hij met VOXPOP, een wekelijkse knipoog naar het nieuws met de man in de straat. Zijn video's gaan geregeld viral. VOXPOP wordt ook vaak vertoond op de landelijke tv en sites als LindaNieuws en Geenstijl. Daarnaast maakte hij voor AD.nl de succesvolle serie Roel in de Regio.

Daarnaast is Roel mediajurist. Hij studeerde University College en Rechten in Utrecht, gevolgd door een master informatierecht aan de UvA. In 2016 studeerde hij af met een 9 voor zijn scriptie over online naming and shaming. Hij deelt regelmatig zijn expertise over persvrijheid, treitervloggers en de digitale schandpaal, bijvoorbeeld in NRC, Trouw, NOS, Parool, Vice en BNR. Ook gaf hij juridische mediatraining aan agenten in de Schilderswijk.

Sinds 2021 presenteert Roel het media-satirische programma Plakshot voor de VPRO op NPO3. Daarin bespreekt hij de actualiteit en legt de veelal absurde werking van de media bloot.

Als dagvoorzitter werkt hij geregeld voor De Speld LIVE en hij is de presentator van De De Speld Podcast.

  • Roel Maalderink - Voxpop op Maat
   HollandBIO Year Event 2023, 19-01-2023

   Het event gisteren was zeer geslaagd, met dank ook aan de bijdrage van Voxpop! Dat was de perfecte afsluiter en fijne overgang naar de borrel.

   Sowieso knap hoe je humoristisch kan zijn zonder anderen te kakken te zetten, dat heeft Roel goed gedaan. Fijn samenwerken ook, leuk om te zien dat de opzet uitkomt zoals we voor ogen hadden: laten zien wat voor diverse doelgroep er rondloopt (daar kwam de vraagstelling 'hoe leg je uit wat voor werkt je doet' goed bij van pas). En dat verbroedert ook, zo krijgt men extra het gevoel dat iedereen binnen de sector voor dezelfde uitdagingen staan. Anyway, zeer geslaagd dus!

   C. Brack, Communications Manager
  • Roel Maalderink - Voxpop op Maat
   Prinsjescabaret in Diligentie Den Haag, 17-09-2019

   We waren ontzettend blij met de bijdrage van Roel bij het Prinsjescabaret in Diligentia te Den Haag.
   Zijn actuele en hilarische filmpjes waren een bijzonder mooie toevoeging aan ons programma.

   F. Heijman, Programmering & Creatie
  • Roel Maalderink - Voxpop op Maat
   Undercover Summer party, besloten verjaardagfeest, 31-08-2019

   Wij hebben erg genoten van de video die Roel heeft gemaakt voor ons feest. Iedereen kwam verkleed en Roel wist daar erg leuk op in te springen. Naast een screening over hun outfit vroeg Roel de gasten ook naar een persoonlijke boodschap voor de jarigen. Erg leuk om als video te hebben voor later.

   ***9***

   K. Heij, Cloud Nine Events
  • Roel Maalderink - Voxpop op Maat
   10 jaar Sirre!, 18-04-2019

   Ik heb Roel ingehuurd voor een optreden op een bedrijfsjubileum feest. Roel is een erg prettig persoon om mee samen te werken, zowel in de voorbereiding als op de dag zelf. Dit geldt tevens ook voor het sprekersbureau Humor Werkt. Het fijne aan zijn bijdrage is dat het zowel humoristisch als inhoudelijk is. Je stelt samen met hem vragen op die hij op de dag zelf aan de gasten voorlegt, waarvan enkele vragen dan passen bij het gekozen thema. De gasten reageerden erg enthousiast op zijn optreden. Een leuke toevoeging aan ons feest!

   Reviewscore ***9***

   K. Heij, oprichter Cloud Nine Events – Event Manager
  1) Wie is Roel Maalderink?
  Opgeleid tot mediajurist. Nu presentator en programmamaker voor tv en online.

  2) Waar moet jij om lachen?
  De series van Sacha Baron Cohen. Dat heb ik inmiddels zo vaak gezien dat ik ze bijna woordelijk mee kan praten. En Koot en Bie. En Jiskefet. En Kopspijkers. Keuzes!!

  3) Wie heeft volgens jou een goed gevoel voor humor?
  Die mensen die ik hierboven noemde sowieso. Maar volgens mij bestaat er niet iets als een 'goed gevoel voor humor'. Alles hangt af van de context.

  4) Aan welk (bedrijfs-)optreden denk je nog eens terug?
  Optreden voor oud-studenten en docenten van mijn oude universiteit in Utrecht. Extra spannend omdat het mensen waren die ik kende van vroegah, maar zo leuk als het dan aanslaat.

  5) Welke artiest maakt een nog betere (bedrijfs-)optreden dan jijzelf?
  Bono. Ik weet alleen niet of die ook bij Humor Werkt zit.

  6) Waar ken je de dames van Humor Werkt van?
  Via De Speld Live, waarvoor ik ook regelmatig op de planken sta.

  7) Dit wil je nog kwijt
  Neem eens een kijkje op mijn Youtubekanaal

  Roel Maalderink over 'HUMOR WERKT':
  'Samenwerken met Merel en Ilonka is een feestje. Ze zijn niet alleen vriendelijk en behulpzaam, maar er valt ook altijd iets te lachen!'