icon

Peter Heerschop

Peter Heerschop

Peter Heerschop (Bussum, 1960) is cabaretier, acteur, televisieprogrammamaker en schrijver. Hij studeert af aan de Academie voor Lichamelijke Opvoeding en heeft daarna acht jaar pedagogiek gestudeerd met als hoofdvak onderwijskunde. Hij heeft 20 jaar les gegeven en was tien jaar lang leerlingenbegeleider / counselor in het VO en BO. Hij heeft hier zelfs een instrument voor ontwikkeld.
Op de ALO-academie leert hij Joep van Deudekom kennen, met wie hij goede vrienden wordt. Viggo Waas zat twee klassen lager. Eind jaren tachtig richten ze samen cabaretgroep NUHR op. In 1987 dringen ze totaal onvoorbereid door tot de finale van Cameretten. Met NUHR maakt Peter succesvolle programma’s als Over de Top en Natuurlijke Selectie. In 2018 was de laatste voorstelling Alle 30 NUHR. Met de formatie De Ploeg maakt hij voorstellingen als Festen en Ben Hur.

Op televisie is Peter o.a. te zien (geweest) in de programma’s Najib Wordt Wakker, Kopspijkers, Vrienden van Van Swieten, (samen met Hans Sibbel) in 127 Wensen: Op Reis Met en VTBL. Aan deze programma’s schrijft hij zelf mee. Peter speelt een leraar in de film Shouf Shouf Habibi! en de hoofdrol in de korte film Balbezit. Peter was ook te zien in de Telefilm Het Hart van Hadiah Tromp.
Sinds 2014 in de humoristische tv-serie Jeuk met o.a. Thomas Acda en Jelka van Houten.

Van 2002-2022 (met een korte onderbreking) verzorgde Heerschop iedere vrijdagochtend een weekoverzicht genaamd Lieve Marianne, in het programma Evers Staat Op van Edwin Evers op Radio 538. De naam van dit overzicht is ontleend aan schaatsster Marianne Timmer, aan wie hij het overzicht zogenaamd vertelt. In de serie Lieve Marianne zijn inmiddels ook drie columnbundels verschenen.
Peter keert tijdens het WK Voetbal 2022 terug als columnist in de ochtendshow van Radio Veronica.
Vanaf 2023 is Peter elke vrijdag met een column te horen bij Humberto Tan NPO Radio 1 (14-16u): hij deelt op eigen wijze lintjes uit aan mensen die de afgelopen week iets goeds of bijzonders hebben gedaan.

In 2006 maakt Peter zijn theaterregiedebuut met het stuk Het Goede Lichaam. In het najaar van 2009 is Peter te zien in de comedy Sorry Minister. Ook speelt hij een gastrol in Verborgen Gebreken. Als teamcaptain bij Ik hou van Holland bereikt hij in de periode 2009-2011 wekelijks een miljoenenpubliek. In 2011 regisseert hij de Sas & Jan Zelfhulptour van Saskia Noort en Jan Heemskerk.
Als acteur is Peter (samen met Viggo, Joep en Bert Visscher) te zien bij het Zuidelijk Toneel in De Reis om de Wereld in 80 Dagen.

In 2013 speelt Peter zijn eerste solo-voorstelling Gelukzoekers. Daarna volgt De Minister van Enthousiasme. Sinds 2022 staat hij samen met Viggo in de theaters met Er gaat nog iets heel moois gebeuren.

Sinds 2018 organiseert hij een aantal bijzondere zondagmiddagen in de foyer in Theater aan het Spui in Den Haag. De Alles Komt Goed Zondagmiddag Show is een talkshow, een cabaretvoorstelling én een bijeenkomst tegelijk,” aldus Peter.

Peter geeft wederom een aantal avonden per maand gymles aan de excellente studenten van de ALO. Sinds 2021 schrijft ook wekelijks een column in de Libelle.

  • Peter Heerschop - Minister van Enthousiasme
   Het verschil maken., 21-12-2022

   Peter Heerschop weet te boeien en te raken met zijn verhaal over de wereld van de docent op een middelbare school. Zijn anekdotes zijn verrassend herkenbaar, ontwapenend en altijd vol humor. Hij weet de toeschouwers, in dit geval een groep docenten, echt het gevoel te geven dat hun werk er echt toe doet, dat zij niet alleen een prachtig vak hebben, maar ook zo van waarde zijn voor leerlingen. Daarmee steekt hij hen een hart onder de riem, kleurt hun beroep en weet hen een betekenisvolle boodschap mee te geven: als leraar maak je het verschil. Prachtig om mee te maken!

   Reviewscore ***10***

   D. Alkema, rector Marne college
  • Peter Heerschop - Minister van Enthousiasme
   LSB Studie tweedaagse ROC Mondriaan, 12-10-2021

   De studie tweedaagse was een groot succes. Peter als afsluiting was een hele mooie uitsmijter. Iedereen ging met een lach op zijn gezicht naar huis. Ik heb veel positieve reacties gehad.

   S. Willemse, ROC schooldirecteur
  • Peter Heerschop - Minister van Enthousiasme
   de CBO studiedag 2021, 05-10-2021

   We hebben heel positieve reacties gehad, zowel op zijn 'toespraak' alsook op zijn gedicht!

   R. Nagtegaal CBO Zeist
  • Peter Heerschop - Minister van Enthousiasme
   Afscheidsfeest WODV, 09-09-2021

   De reacties waren positief op Peter zijn column. Heel leuk en fijn dat het gelukt is!
   Bedankt voor de prettige samenwerking!

   M. Achterkamp Secretaresse afdeling Omgevingsbeheer De Werkorganisatie Duivenvoorde (WODV)
  • Peter Heerschop - Minister van Enthousiasme
   de online Onderwijsdag 2021, 01-04-2021

   Het was een geslaagde bijeenkomst! De inbreng van Peter was recht uit het hart dus kwam flink binnen. Dat was mooi en inspirerend.

   M. Krul, College van Bestuur Stichting Openbaar Primair Onderwijs Zoetermeer
  • Peter Heerschop - Minister van Enthousiasme
   Sales Kick-off 2021 voor de zakelijke markt van KPN, 14-01-2021

   Peter is een prettig persoon om mee samen te werken! Zorgt ervoor dat hij bij de kern komt van het verhaal dat verteld moet worden. Uiteraard gelachen!

   Reviewscore: ***8***

   A. Fleury, Obsession
  • Peter Heerschop - Minister van Enthousiasme
   online Kerstevent, 18-12-2020

   Event was zeer geslaagd en de bijdrage van Peter was weer erg gepast en ronde op een mooie manier het event en het jaar voor mijn klant af! Zeer blij mee. Dank weer voor je hulp!

   S. de Hoop, Sander de Hoop Event Management
  • Peter Heerschop - Minister van Enthousiasme
   We doen het samen! Festival, 05-09-2020

   Op hét festival voor bewonersinitiatieven wilden we Peter al die vrijwilligers en initiatiefnemers als 'Minister van Enthousiasme' een hart onder de riem laten steken. Helaas kwam het coronavirus ertussen, moesten we verzetten en uiteindelijk zelfs helemaal online gaan. En toch kwam de warmte, de vriendelijkheid en de prachtige boodschap van Peter Heerschop ook online over. Hij verdiept zich oprecht in zijn publiek en maakt zijn verhaal interactief, zodat iedereen zich betrokken voelt. Wij waren heel blij met zijn aanwezigheid. Ook de afspraken achter de schermen met het bureau verliepen goed en prettig. Door alle gekke omstandigheden heen, bleef iedereen flexibel en meewerkend: heel fijn!

   Reviewscore ***10***

   M. Lokker
  • Peter Heerschop als dagvoorzitter
   ZorgTalks - Hoe start je de zorg op in een 1,5 m samenleving., 12-05-2020

   Beste Peter, Dank voor je aanwezigheid en prachtige unieke column afgelopen dinsdagavond bij Zorg Talks. We kijken terug op een voor ons spannende maar heel geslaagde avond. Alles liep heel erg goed, met een prettige sfeer onderling, goede gesprekken en energie!

   M. Vreeburg, Springer Healthcare Benelux
  • Peter Heerschop - Minister van Enthousiasme
   de personeelsmiddag n.a.v. het tienjarig jubileum Stichting Ronduit, 07-01-2020

   Ik vond het ontzettend leuk. Peter heeft een mooi verhaal gehouden met een serieuze boodschap en een gulle lach. Ook om me heen heb ik vrijwel alleen maar positieve reacties gekregen. Erg leuk! Dank voor de samenwerking.

   J. de Groot, Directeur Nicolaas Beets
  • Peter Heerschop - Minister van Enthousiasme
   Afscheid 2 leden College van Bestuur stichting Voila, 12-12-2019

   Peter was echt GEWELDIG! We hebben zoveel complimenten over zijn optreden gekregen en echt iedereen was enthousiast en wat heel bijzonder was, hij heeft die middag iedereen stil gekregen...en dat is met 220 onderwijsmensen een grote uitzondering! :-) Hij had tijdens de speeches van de voorzitter van de Raad van Toezicht en van het personeel zitten luisteren en haalde een aantal zaken, uit die speeches, aan en ook de actuele CAO aanpassing die die middag net bekend was geworden, heel knap! We kregen dus niet een standaard ingestudeerd stukje te horen. Wat ook erg op prijs werd gesteld en bijzonder werd gevonden is het feit dat Peter na zijn optreden gewoon bleef luisteren naar de andere sprekers en daarna nog alle tijd had om met een aantal mensen te praten. Ook het contact voor en na het optreden met Peter was heel erg prettig. Een grote aanrader!

   Reviewscore ***10***

   R. van Vulpen
  • Peter Heerschop - Minister van Enthousiasme
   De banenmarkt, 27-03-2019

   De banenmarkt was een groot succes en bij Peter zat de zaal vol. Hij wilde het liever zonder microfoon doen en extra mensen her en der was ook geen probleem. Als leraar weet hij hoe het werkt op een school. De setting was een gymzaal, zijn favoriete plek 😉 De reacties op de voorstelling, een mooie vertelling over leren en kinderen, waren zeer positief.

   M. ten Oever, directeur OBS de Peppelaer en Spaarnesant Academie
  • Peter Heerschop - Minister van Enthousiasme
   Studiedag: Samen Meer Leer Kracht!, 14-03-2019

   Zijn optreden bij ons is zeer goed bevallen. Dat was in positieve zin de hele dag nog merkbaar. Mensen waren laaiend enthousiast.
   Reacties waren zoal: hij weet waar 'íe over praat, met veel humor, een man van de praktijk, veel gelachen, wat inspirerend, hij heeft ons geraakt!
   In alle evaluaties de hoogste score. Mooi he. Voor ons een schot in de roos. Veel dank voor de organisatie en het contact.

   W. Tjalsma, Stichting Katholiek Onderwijs Volendam - SKOV
  • Peter Heerschop - Minister van Enthousiasme
   Amac Onderwijs Seminar, 12-03-2019

   Het was een hele geslaagde dag en het optreden van Peter heeft daar ook zeker aan bijgedragen. De wijze waarop hij zijn verhaal vertelde is echt een gave. Humor én diepgang. Ik hoorde na afloop enkel positieve reacties. Ook het persoonlijke contact met hem verliep heel makkelijk. Wat een aardig en vooral ook toegankelijk persoon is hij!

   Het contact met Humor Werkt is helemaal naar wens gelopen. Snelle, duidelijke respons en vriendelijke communicatie. Wij zijn heel tevreden met hoe het allemaal verlopen is.

   J. Onstenk, Marketing Strateeg Amac B2B
  • Peter Heerschop - Minister van Enthousiasme
   Studiedag, 07-01-2019

   De eerste werkdag van 2019 en wat een goed begin van het nieuwe jaar! Peter Heerschop was raak, vol humor en met mooie anekdotes over het onderwijs. Precies op zijn plaats en als een vis in het water. Het onderwijs doet er toe en dat draagt hij uit. Met een grote lach op ons gezicht het nieuwe jaar tegemoet. Dank!
   (Peter Heerschop for president!)

   Reviewscore ***10***

   H. Wassenaar
  • Peter Heerschop - Minister van Enthousiasme
   Congres Uitvoering in Beeld, 12-06-2018

   Dank voor je begeleiding we zijn zeer tevreden met de optredens van Fokke & Sukke en Peter Heerschop. Ze hebben het congres veel voller gemaakt!

  • Peter Heerschop - Minister van Enthousiasme
   SgOMB-dag 2018, 08-01-2018

   Een feest van herkenning en waardering!

   Op een integere, soms scherpe maar vooral ook humoristische wijze heeft Peter de collegae van onze scholengroep meegenomen in het mooie vakgebied van onderwijs.
   Confronterend, soms een spiegel voorhoudend, benoemen van de dagelijkse uitdagingen als docent en je kwetsbaar durven opstellen: de rode draad van de middag!
   Vanuit zijn eigen jeugdervaringen op school en zijn docentengrond heeft Peter met zijn specifieke en herkenbare optreden ons tot relativering van de waan van de dag aangezet.
   Het is allemaal niet zo moeilijk in het onderwijs zo stelt hij en laten we vooral trots zijn wat we met z'n allen in het onderwijsveld kunnen bereiken met de leerlingen. Onderwijs doet er toe en heeft een echte maatschappelijke meerwaarde! Daar mogen we trots op zijn!

   Met deze boodschap heeft Peter voor een smeuïge afsluiting gezorgd van onze gezamenlijke studiedag. Met een warm onderwijsgevoel zijn we weer naar huis gegaan!

   H. de Bruijn - Scholengroep Over- en Midden-Betuwe
  • Peter Heerschop als dagvoorzitter
   Uitgeverij Vakmedianet – 10 jarig jubileum, 14-12-2017

   De avond was heel geslaagd! Alleen maar enthousiaste reacties. En iedereen heeft genoten van Peter, hij heeft zich geweldig ingeleefd in zowel het bedrijf als de mensen, vol humor en heel alert. Kon niet beter. Hartelijk dank!

   J. Bakker-Merk
  • Peter Heerschop - Minister van Enthousiasme
   Wij-land dag, 27-09-2017

   Peter gaf ons een realistische en vrolijke kijk in de wereld van het onderwijs.
   Weet dit perfect te plaatsen in relatie met andere ontwikkelingen in de maatschappij.
   Hij verliest de kinderen niet uit het oog.
   En legt de focus op de pedagogische basisbehoefte , het in relatie staan met jezelf, de ander en de wereld.
   Een inspirerende, prikkelende bijeenkomst. Dank je wel

   G. Blokdijk - Stichting Surplus
  • Peter Heerschop - Minister van Enthousiasme
   Opening Amstel Academy, 13-09-2017

   Met dit schrijven wil ik kenbaar maken dat wij zeer blij waren met de komst van Peter Heerschop bij de opening van onze AmstelAcademie afgelopen woensdag 13 september. Peter wist op een humoristische, ontspannen wijze de kern van het onderwijs te raken. De reacties die na de middag binnen kwamen waren allen zeer positief van aard. Voornamelijk kreeg ik van veel leerkrachten terug dat ze het fijn vonden om weer even een positieve berichtgeving te hebben over hoe mooi ons vak is.

   P. Scholte ter Horst
  • Peter Heerschop - Minister van Enthousiasme
   VERUS 2017, 18-05-2017

   Peter Heerschop was onze gast op VERUS 2017, het event voor het katholiek en christelijk onderwijs. Peter had écht iets te vertellen vanuit zijn persoonlijke beleving. Mensen voelden dat gelijk toen hij VERUS 2017 opende met een korte inleiding. De zaal, waar hij later zijn verhaal hield, bleek te klein voor het aantal bezoekers. Een paar reacties van deelnemers: “Dit jaar vond ik de lezing van Peter Heerschop meer dan geweldig.” en “Opening door Peter Heerschop vond ik fris.” Daarnaast is de bijdrage van Peter aan ons event zeer goed gewaardeerd. 87,76% koos voor zeer positief.

   C. de Reus
  • Peter Heerschop - Minister van Enthousiasme
   Studiedag ROC Midden Nederland Creative College, 31-01-2017

   Peter Heerschop: Zie je mij?

   Met de zin 'Zie je mij?' opende Peter Heerschop zijn presentatie. Daarmee stemde hij gelijk het hele onderwijsteam tot denken. Zien wij de studenten, zien wij ook elkaar? Een presentatie met humor maar ook een serieuze kant. Het was een mooie afsluiting van een volle teamwerkdag en iedereen ging met een glimlach huiswaarts. Veel dank Peter voor je inspiratie.

   Reviewscore: *** 9 ***

   M. van Fruchten
  • Peter Heerschop - Minister van Enthousiasme
   Inspiratiedag Fit for the Future, 26-01-2017

   Op 26 januari 2017 vond de Inspiratie dag plaats van onze stichting Attendiz. (speciaal onderwijs)
   Keynote speaker was Peter Heerschop. Peter had de moeilijke taak om van een serieuze boodschap van onze bestuurder over reorganisatie en de dood van een leerling een overgang te maken naar en inspirerend verhaal over werken in het onderwijs.
   Het was last minute informatie dus hij moest ook nog eens improviseren.
   Zijn empathische reactie zorgde ervoor dat hij de zaal meekreeg. Aan de hand van anekdotes, gaf Peter aan dat het in het onderwijs draait om relatie, vertrouwen en verhalen vertellen. Leerlingen moeten het gevoel hebben dat ze erbij horen.
   Naast empathie is humor een factor die in alle verhalen doorklinkt en dat maakt dat het heel aangenaam is om naar Peter te luisteren.
   Cabaret met een boodschap, dat was ook onze doelstelling.
   In de enquête met waardering die we gehouden hebben is de Keynote gewaardeerd met 8,9 !!!!!!!!!!!
   Heel erg bedankt voor deze positieve bijdrage. De dag is daardoor goed begonnen en we kunnen terugzien op een geslaagde inspiratiedag.

   Attendizacademie
  • Peter Heerschop - Minister van Enthousiasme
   de studiedag Levende Talen: Meer Taligheid!, 04-11-2016

   Bedankt voor de hulp bij alle voorbereidingen, mede daardoor ging het afgelopen vrijdag erg goed!

   E. Wassens - EP-Nuffic
  • Peter Heerschop - Minister van Enthousiasme
   ROC-dag 2016, 06-10-2016

   De collega's hebben genoten van het optreden van Peter. Zijn bijdrage was een verrijking van onze dag!

   J. van der Tuin, Managementassistente Alfa-college
  • Peter Heerschop - Minister van Enthousiasme
   Avesdag 2016., 17-05-2016

   Iedereen was erg enthousiast over de dag en de inhoud die wij eraan hebben gegeven. Het optreden van Peter was ook super!
   Nogmaals heel hartelijk bedankt voor al hetgeen jullie hebben geregeld. Voor herhaling vatbaar.

   L. Quak - Aves
  • Peter Heerschop - Minister van Enthousiasme
   jaarvergadering van de VAHF, 15-03-2016

   Op 15 maart 2016 heeft Peter Heerschop met succes opgetreden voor onze klant. Ze waren zeer tevreden over zijn intermezzo. Hij bracht lucht in de dag en herkenning bij de hele groep. Er werd nog lang nagelachen….

   M. Bakker - Improvisatieacteurs.nl / Nhar Entertainment VOF
  • Minister van Enthousiasme - Peter Heerschop
   Klantendag van DVEP Energie, 26-11-2015

   Wij hebben een topavond gehad en de reacties op het optreden van Peter Heerschop waren louter positief. Sommigen kenden hem goed en waren al jaren fan, anderen hadden wel eens van hem gehoord, maar zijn nu ook fan. Het is een bijzonder warm iemand die met beide benen op de grond staat en écht betrokken is bij zijn opdrachtgever. Daarnaast heeft hij zich bijzonder goed voorbereid en zijn verhaal klopte aan alle kanten! Onze directeur heeft de hele tijd met een lach op zijn gezicht gezeten. Kortom; een bijzonder geslaagd optreden. Heel erg bedankt voor de goede samenwerking.

   A. Kollen - Marketing & Communicatie DVEP Energie
  • Minister van Enthousiasme - Peter Heerschop
   Bijeenkomst MT25, 19-11-2015

   Erg professioneel hoe Peter verbinding bracht in zijn verhaal met de voorgaande spreker. Daarmee had hij een grote toegevoegde waarde voor het programma van de avond.
   Zijn verhaal was boeiend, inspirerend en daarbij ook humorvol. Hij heeft een mooi visitekaartje afgegeven.
   Dank voor al je hulp.

   A. van Maren - Hoofd Operationele Voorbereiding IFV
  • Minister van Enthousiasme - Peter Heerschop
   evenement Dit wordt het nieuwe Grant Thornton, 16-04-2015

   Voor het einde van een personeelsbijeenkomst waren we op zoek naar een leuke afsluiter. Hiervoor werd door Merel cabaretier Peter Heerschop voorgesteld.

   Ik was erg blij met de bijdrage van Peter, ook van andere collega's hoorde ik positieve geluiden. Er werd veel gelachen en dat lijkt me een goed teken. Een mooie afsluiter dus van onze dag.

   Het contact met Merel en Ilonka verliep prettig en snel. De korte termijn en de randvoorwaarden waarbinnen wij zochten werden niet als een probleem ervaren. Het meedenken over een waardige afsluiter van ons programma is door mij erg gewaardeerd. Peter Heerschop bleek een schot in de roos te zijn.

   Robin de Lange. Adviseur Events, Sponsorships & CSR
  • Peter Heerschop als dagvoorzitter
   Talent Docentencongres Nederlands, 13-11-2014

   Wij huurden Peter in als dagvoorzitter en wederom liet hij weer zien dat hij dit vak zeer serieus neemt, de deelnemers kan activeren en met veel flair en humor, het programma vaart geeft. Hij leeft zich in het thema van de dag in en was daarnaast bereid om ad hoc een situatie op te lossen waardoor een subsessie niet in het water viel, maar juist als een van de beste werd beoordeeld, dankzij zijn bijdrage.

   Marga Groot Zwaaftink, directeur CommGres congresbureau
  • Peter Heerschop als dagvoorzitter

   o.a. Albert Heijn, ABN AMRO, Nationale Grasdag, Unilever, Ziggo, DAS rechtsbijstand, Aegon, KNVB en vele vele anderen. Ook veel gala's als Filmgala, Sportgala, Richard Krajicek, Johan Cruyff, Spieren voor Spieren, Gehandicaptensportgala, Dag van de Leraar en vele andere scholen en onderwijsinstellingen zoals Hogeschool van Amsterdam.
   Tevens verzorgde Peter de presentatie van diverse festivals en muziekavonden.

  Peter Heerschop over 'HUMOR WERKT':
  'Ik ben graag op weg namens "Humor Werkt” want dan weet ik als ik ergens aankom dat alles voor mijn optreden perfect geregeld is.
  Omdat Ilonka, Merel en Catinka begrijpen dat Humor ook een hele serieuze zaak is.
  Ze komen zelfs regelmatig kijken. Hoewel ik het idee heb, meer bij anderen. Maar dat heeft misschien ook met mij te maken.'