icon

Ronald Giphart

Ronald Giphart

Ronald Giphart (1965) studeerde Nederlands en was jarenlang nachtportier in een Utrechts ziekenhuis. Tijdens dit werk schreef hij zijn debuutroman Ik ook van jou, die werd bekroond met het Gouden Ezelsoor. Daarna volgden de romans Giph, Phileine zegt sorry, Ik omhels je met duizend armen en Troost (genomineerd voor de NS Publieksprijs 2005). In 2010 verscheen IJsland. Ook publiceerde hij het literaire fotoboek Heldinnen in samenwerking met fotograaf Eric van den Elsen en schreef hij de culinair-literaire werken Keukenprins en, in samenwerking met Jonnie Boer, Eten, drinken en slapen. Zijn novelle Gala, het Boekenweekgeschenk van 2003, verscheen in een oplage van 780.000 exemplaren.

Voor zijn oeuvre ontving Giphart in 2004 de C.C.S. Croneprijs, de tweejaarlijkse literatuurprijs van de stad Utrecht. Zijn boeken beleven herdruk op herdruk en staan met een miljoen exemplaren in boekenkasten over het hele land. Ik ook van jou, Phileine zegt sorry en Ik omhels je met duizend armen werden met veel succes verfilmd. Giphart en Chabot met Bril, de succesvolle literaire theatervoorstelling van Giphart met Bart Chabot en Martin Bril, was in 2006 en 2007 te zien. In 2012 was Giphart opnieuw in de Nederlandse theaters te zien. Samen met Nico Dijkshoorn ging hij op tournee met de voorstelling Matennaaiers. Vanaf januari 2016 is hij weer samen met Bart Chabot in de Nederlandse theaters te zien.

Sinds 2008 schrijft Ronald voor de Volkskrant. In november 2012 verscheen zijn verhalenbundel De wake.

In 2014 verscheen Ronalds roman Harem die lovend is ontvangen. Harem is genomineerd voor de ECI literatuurprijs 2015.

In 2016 verscheen Mismatch: in dit populairwetenschappelijke boek laten Ronald en Mark van Vugt (professor in de Evolutionaire Psychologie aan de VU en onderzoeker aan de Universiteit van Oxford) zien hoe we dagelijkse worden misleid door ons oeroude brein

  • Lezingen Ronald Giphart
   Startersdag Rabobank Utrecht, 17-06-2017

   We trappen af met onze Startersdag, gericht op pré-starters. Het thema is: Van dromen naar ondernemen. Lekker weer en de eerste Utrechtse gay-parade door de grachten. Zouden ze wel komen? De aspirant ondernemers laten zich niet weerhouden.

   Het werkcafé lekker vol, ruim 50 ondernemers laten zich inspireren door Ronald Giphart en zijn visie op ondernemerschap. Zijn rode draad: het is net als een goede chef zijn keuken runt, gewoon proeven en de juiste ingrediënten toevoegen en weglaten. Ondernemen is dus vooral doen en gaandeweg je receptuur bijstellen. Ronald heeft de nodige anekdotes paraat en houdt een enthousiast betoog waarbij de aanwezigen in de zaal vragen kunnen stellen en kunnen reageren op Ronalds vragen.
   We doen dit soort events om in contact met mensen te komen voordat ze al dan niet online een keuze maken voor een bank. Een prima kennismaking. Speciale dank gaat uit naar onze netwerk partners van Administer BV (Administratie, belasting en advies), Kamer van Koophandel, Aruna Gopal en XYMS voor de workshops. ​De workshops worden goed bezocht en met een prima netwerkborrel ronden we de middag af.

   J. Peeters, Teamleider Bedrijven MKB