icon

Peter Heerschop

Peter Heerschop

Petrus Theodorus Heerschop (7 september 1960) is een Nederlandse cabaretier, acteur, televisieprogrammamaker en schrijver.

Peter studeert af aan de Academie voor Lichamelijke Opvoeding en heeft daarna acht jaar pedagogiek gestudeerd met als hoofdvak onderwijskunde. Hij heeft 20 jaar les gegeven en was tien jaar lang leerlingenbegeleider / counselor in het VO en BO. Hij heeft hier zelfs een instrument voor ontwikkeld.

Op de ALO-academie leert Peter Joep van Deudekom kennen, met wie hij goede vrienden werd. Viggo Waas zat twee klassen lager. Eind jaren tachtig richten ze cabaretgroep NUHR op en deden in 1987 totaal onvoorbereid mee aan Cameretten, waar ze tot in de finale doordrongen.

Peter is bij meerdere televisieprogramma's te zien, waaronder Kopspijkers en Vrienden van Van Swieten. Aan beide programma's schreef hij zelf ook mee.

In 2002 start de tv-serie De familie van der Ploeg met Peter als 'Broer van der Ploeg'. Dit kinderprogramma van de VPRO wordt in 2003 bekroond met de CineKid Publieksprijs.

Peter speelde ook een leraar in de film Shouf Shouf Habibi! en de hoofdrol in de korte film Balbezit.

In 2009 was hij actief als teamcaptain bij het quizprogramma Ik hou van Holland. Omdat dit niet meer te combineren viel met zijn theaterwerk, stopt hij hier in 2011 mee.

Met Viggo maakte Peter ook de online videoserie de Voetbalkantine voor de website www.voetbal.nl, waarbij de amateurvoetbalclubs op ludieke wijze werden gevolgd.

In 2011 was Peter teamcaptain bij het programma Wat vindt Nederland?, samen met Katja Schuurman en Jack Spijkerman. Vanaf januari 2014 speelt Peter samen met Thomas Acda een van de hoofdrollen in de nieuwe droogkomische comedy Jeuk.

Sinds 2002 verzorgt Peter iedere vrijdagochtend een weekoverzicht genaamd Lieve Marianne, in het radioprogramma Evers Staat Op van Edwin Evers op 538. Een selectie van de columns zijn gebundeld in de inmiddels drie verschenen boeken: Lieve Marianne deel 1, 2 en 3.

Tevens is hij vanaf 2002 als cabaretier en journalist voor o.a. Radio 538 en de KNVB aanwezig bij alle EK en WK voetbal alsmede alle Olympische Zomer- en Winterspelen.

In 2006 maakt hij zijn theaterregiedebuut met het stuk Het Goede Lichaam, de opvolger van De Vagina Monologen.

In 2008 en 2009 presenteert Peter Heerschop samen met Viggo het Gala van de Nederlandse film, waarin de Gouden Kalveren werden uitgereikt.

In 2015 was Peter Heerschop samen met Viggo Waas en Raoul Heertje in het humoristische tv-programma De Hollandse School op RTL7 te zien.

Op dit moment geeft Peter wederom een aantal avonden per week gymles aan de excellente studenten van de ALO en is hij met NUHR en zijn solovoorstelling in het theater te zien.

  • Peter Heerschop - Minister van Enthousiasme
   SgOMB-dag 2018, 08-01-2018

   Een feest van herkenning en waardering!

   Op een integere, soms scherpe maar vooral ook humoristische wijze heeft Peter de collegae van onze scholengroep meegenomen in het mooie vakgebied van onderwijs.
   Confronterend, soms een spiegel voorhoudend, benoemen van de dagelijkse uitdagingen als docent en je kwetsbaar durven opstellen: de rode draad van de middag!
   Vanuit zijn eigen jeugdervaringen op school en zijn docentengrond heeft Peter met zijn specifieke en herkenbare optreden ons tot relativering van de waan van de dag aangezet.
   Het is allemaal niet zo moeilijk in het onderwijs zo stelt hij en laten we vooral trots zijn wat we met z'n allen in het onderwijsveld kunnen bereiken met de leerlingen. Onderwijs doet er toe en heeft een echte maatschappelijke meerwaarde! Daar mogen we trots op zijn!

   Met deze boodschap heeft Peter voor een smeuïge afsluiting gezorgd van onze gezamenlijke studiedag. Met een warm onderwijsgevoel zijn we weer naar huis gegaan!

   H. de Bruijn - Scholengroep Over- en Midden-Betuwe
  • Peter Heerschop als dagvoorzitter
   Uitgeverij Vakmedianet – 10 jarig jubileum, 14-12-2017

   De avond was heel geslaagd! Alleen maar enthousiaste reacties. En iedereen heeft genoten van Peter, hij heeft zich geweldig ingeleefd in zowel het bedrijf als de mensen, vol humor en heel alert. Kon niet beter. Hartelijk dank!

   J. Bakker-Merk
  • Peter Heerschop - Minister van Enthousiasme
   Wij-land dag, 27-09-2017

   Peter gaf ons een realistische en vrolijke kijk in de wereld van het onderwijs.
   Weet dit perfect te plaatsen in relatie met andere ontwikkelingen in de maatschappij.
   Hij verliest de kinderen niet uit het oog.
   En legt de focus op de pedagogische basisbehoefte , het in relatie staan met jezelf, de ander en de wereld.
   Een inspirerende, prikkelende bijeenkomst. Dank je wel

   G. Blokdijk - Stichting Surplus
  • Peter Heerschop - Minister van Enthousiasme
   Opening Amstel Academy, 13-09-2017

   Met dit schrijven wil ik kenbaar maken dat wij zeer blij waren met de komst van Peter Heerschop bij de opening van onze AmstelAcademie afgelopen woensdag 13 september. Peter wist op een humoristische, ontspannen wijze de kern van het onderwijs te raken. De reacties die na de middag binnen kwamen waren allen zeer positief van aard. Voornamelijk kreeg ik van veel leerkrachten terug dat ze het fijn vonden om weer even een positieve berichtgeving te hebben over hoe mooi ons vak is.

   P. Scholte ter Horst
  • Peter Heerschop - Minister van Enthousiasme
   VERUS 2017, 18-05-2017

   Peter Heerschop was onze gast op VERUS 2017, het event voor het katholiek en christelijk onderwijs. Peter had écht iets te vertellen vanuit zijn persoonlijke beleving. Mensen voelden dat gelijk toen hij VERUS 2017 opende met een korte inleiding. De zaal, waar hij later zijn verhaal hield, bleek te klein voor het aantal bezoekers. Een paar reacties van deelnemers: “Dit jaar vond ik de lezing van Peter Heerschop meer dan geweldig.” en “Opening door Peter Heerschop vond ik fris.” Daarnaast is de bijdrage van Peter aan ons event zeer goed gewaardeerd. 87,76% koos voor zeer positief.

   C. de Reus
  • Peter Heerschop - Minister van Enthousiasme
   Studiedag ROC Midden Nederland Creative College, 31-01-2017

   Peter Heerschop: Zie je mij?

   Met de zin 'Zie je mij?' opende Peter Heerschop zijn presentatie. Daarmee stemde hij gelijk het hele onderwijsteam tot denken. Zien wij de studenten, zien wij ook elkaar? Een presentatie met humor maar ook een serieuze kant. Het was een mooie afsluiting van een volle teamwerkdag en iedereen ging met een glimlach huiswaarts. Veel dank Peter voor je inspiratie.

   M. van Fruchten
  • Peter Heerschop - Minister van Enthousiasme
   Inspiratiedag Fit for the Future, 26-01-2017

   Op 26 januari 2017 vond de Inspiratie dag plaats van onze stichting Attendiz. (speciaal onderwijs)
   Keynote speaker was Peter Heerschop. Peter had de moeilijke taak om van een serieuze boodschap van onze bestuurder over reorganisatie en de dood van een leerling een overgang te maken naar en inspirerend verhaal over werken in het onderwijs.
   Het was last minute informatie dus hij moest ook nog eens improviseren.
   Zijn empathische reactie zorgde ervoor dat hij de zaal meekreeg. Aan de hand van anekdotes, gaf Peter aan dat het in het onderwijs draait om relatie, vertrouwen en verhalen vertellen. Leerlingen moeten het gevoel hebben dat ze erbij horen.
   Naast empathie is humor een factor die in alle verhalen doorklinkt en dat maakt dat het heel aangenaam is om naar Peter te luisteren.
   Cabaret met een boodschap, dat was ook onze doelstelling.
   In de enquête met waardering die we gehouden hebben is de Keynote gewaardeerd met 8,9 !!!!!!!!!!!
   Heel erg bedankt voor deze positieve bijdrage. De dag is daardoor goed begonnen en we kunnen terugzien op een geslaagde inspiratiedag.

   Attendizacademie
  • Peter Heerschop - Minister van Enthousiasme
   de studiedag Levende Talen: Meer Taligheid!, 04-11-2016

   Bedankt voor de hulp bij alle voorbereidingen, mede daardoor ging het afgelopen vrijdag erg goed!

   E. Wassens - EP-Nuffic
  • Peter Heerschop - Minister van Enthousiasme
   ROC-dag 2016, 06-10-2016

   De collega's hebben genoten van het optreden van Peter. Zijn bijdrage was een verrijking van onze dag!

   J. van der Tuin, Managementassistente Alfa-college
  • Peter Heerschop - Minister van Enthousiasme
   Avesdag 2016., 17-05-2016

   Iedereen was erg enthousiast over de dag en de inhoud die wij eraan hebben gegeven. Het optreden van Peter was ook super!
   Nogmaals heel hartelijk bedankt voor al hetgeen jullie hebben geregeld. Voor herhaling vatbaar.

   L. Quak - Aves
  • Peter Heerschop - Minister van Enthousiasme
   jaarvergadering van de VAHF, 15-03-2016

   Op 15 maart 2016 heeft Peter Heerschop met succes opgetreden voor onze klant. Ze waren zeer tevreden over zijn intermezzo. Hij bracht lucht in de dag en herkenning bij de hele groep. Er werd nog lang nagelachen….

   M. Bakker - Improvisatieacteurs.nl / Nhar Entertainment VOF
  • Minister van Enthousiasme - Peter Heerschop
   Klantendag van DVEP Energie, 26-11-2015

   Wij hebben een topavond gehad en de reacties op het optreden van Peter Heerschop waren louter positief. Sommigen kenden hem goed en waren al jaren fan, anderen hadden wel eens van hem gehoord, maar zijn nu ook fan. Het is een bijzonder warm iemand die met beide benen op de grond staat en écht betrokken is bij zijn opdrachtgever. Daarnaast heeft hij zich bijzonder goed voorbereid en zijn verhaal klopte aan alle kanten! Onze directeur heeft de hele tijd met een lach op zijn gezicht gezeten. Kortom; een bijzonder geslaagd optreden. Heel erg bedankt voor de goede samenwerking.

   A. Kollen - Marketing & Communicatie DVEP Energie
  • Minister van Enthousiasme - Peter Heerschop
   Bijeenkomst MT25, 19-11-2015

   Erg professioneel hoe Peter verbinding bracht in zijn verhaal met de voorgaande spreker. Daarmee had hij een grote toegevoegde waarde voor het programma van de avond.
   Zijn verhaal was boeiend, inspirerend en daarbij ook humorvol. Hij heeft een mooi visitekaartje afgegeven.
   Dank voor al je hulp.

   A. van Maren - Hoofd Operationele Voorbereiding IFV
  • Minister van Enthousiasme - Peter Heerschop
   evenement Dit wordt het nieuwe Grant Thornton, 16-04-2015

   Voor het einde van een personeelsbijeenkomst waren we op zoek naar een leuke afsluiter. Hiervoor werd door Merel cabaretier Peter Heerschop voorgesteld.

   Ik was erg blij met de bijdrage van Peter, ook van andere collega's hoorde ik positieve geluiden. Er werd veel gelachen en dat lijkt me een goed teken. Een mooie afsluiter dus van onze dag.

   Het contact met Merel en Ilonka verliep prettig en snel. De korte termijn en de randvoorwaarden waarbinnen wij zochten werden niet als een probleem ervaren. Het meedenken over een waardige afsluiter van ons programma is door mij erg gewaardeerd. Peter Heerschop bleek een schot in de roos te zijn.

   Robin de Lange. Adviseur Events, Sponsorships & CSR
  • Peter Heerschop als dagvoorzitter
   Talent Docentencongres Nederlands, 13-11-2014

   Wij huurden Peter in als dagvoorzitter en wederom liet hij weer zien dat hij dit vak zeer serieus neemt, de deelnemers kan activeren en met veel flair en humor, het programma vaart geeft. Hij leeft zich in het thema van de dag in en was daarnaast bereid om ad hoc een situatie op te lossen waardoor een subsessie niet in het water viel, maar juist als een van de beste werd beoordeeld, dankzij zijn bijdrage.

   Marga Groot Zwaaftink, directeur CommGres congresbureau
  • Peter Heerschop als dagvoorzitter

   o.a. Albert Heijn, ABN AMRO, Nationale Grasdag, Unilever, Ziggo, DAS rechtsbijstand, Aegon, KNVB en vele vele anderen. Ook veel gala's als Filmgala, Sportgala, Richard Krajicek, Johan Cruyff, Spieren voor Spieren, Gehandicaptensportgala, Dag van de Leraar en vele andere scholen en onderwijsinstellingen zoals Hogeschool van Amsterdam.
   Tevens verzorgde Peter de presentatie van diverse festivals en muziekavonden.