icon

Yora Rienstra

Yora Rienstra

Yora Rienstra (Amsterdam, 6 maart 1981) cabaretière, programmamaker, presentator, actrice, columniste en radio DJ.

In 2006 studeerde Yora af aan de Amsterdamse toneelschool en kleinkunstacademie. In datzelfde jaar won ze in De Kleine Komedie in Amsterdam het Concours om de Wim Sonneveldprijs én de publieksprijs. Er volgde vier Cabaretprogramma's (2009-2017) met lovende kritieken. Een selectie: ‘Een comédienne met diepgang’ (de Volkskrant), ‘mooie mix van types, liedjes en persoonlijke verhalen’ (Trouw). Yora schrijft het lied 'Ik hou van jou' wat Herman van Veen zingt in zijn theatershows en wat is te horen op zijn cd Sprakeloos.

Ook speelde Yora bij Solostories (2017) de rol van Emma in de toneelversie van de bestseller Paaz van Myrthe van der Meer en daarna de toneelversie van het tweede boek UP (2019 - 2020). Over een vrouw die op een gesloten afdeling belandt van een Psychiatrische Afdeling van een Algemeen Ziekenhuis. Ze liet zich ter voorbereiding op de rol zelf 24 uur opnemen op die afdeling.
December 2023 was zij samen met Teddy Tops de host van de 'Vrouwejaars'; een theatervoorstelling met in de line-up alleen maar vrouwen uit verschillende disciplines.

Op televisie was Yora te zien bij o.a. De Slimste Mens, Toren C, De Dino Show, Divorce, DWDD als Jeanet van Boer Aad (Boer zoekt vrouw) en Draadstaal. Van 2014-2015 is ze te horen in haar eigen wekelijkse radioprogramma Ha! Die Yora (BNN VARA NPO Radio 2). Ze krijgt samen met Sander de Heer een nieuwe show op de zaterdag en zondag (BNN VARA NPO Radio 2).

Yora is van november 2016 tot april 2021 vier seizoenen een van de vaste presentatoren en makers van tv-programma Rambam (BNN VARA NPO 3). In 2019 wordt ze ook een van de vaste presentatoren (samen met Roel Maalderink) bij de Nieuws Update, een online streamingdienst van het Algemeen Dagblad en de zeven aangesloten regionale titels van De Persgroep. Ook is Yora sinds medio 2019 regelmatig te zien op het Youtube-kanaal van de Wegenwacht.

In 2021 maakt Yora de documentaire Ik deed aangifte tegen de minister van Onderwijs (VPRO). Een docu over gay jongeren die op streng Christelijke scholen zitten en niet worden geaccepteerd. Deze werd uitgezonden op NPO3.
In 2022 maakt Yora de vierdelige documentaire serie over de woningcrisis Half Holland Dakloos (VPRO). Deze wordt vier weken lang in maart 2022 uitgezonden op NPO 3 en wordt lovend ontvangen door de pers. Mei 2023 is haar nieuwe vierdelige serie Half Holland in crisis (VPRO) te zien op NPO3. Hierin gaat Yora het land in en ontmoet mensen die te maken hebben met de oorzaken en gevolgen van de klimaatcrisis, vluchtelingenopvangcrisis en personeelscrisis. Naast haar theater, tv en radiowerk heeft ze samen met journalist en schrijver Haroon Ali, de podcast Opgewonden gemaakt.

Vanaf 2024 is Yora op donderdag de wekelijks de druktemaker van De Nieuws BV (Radio 1).
​Ook doet Yora werk als voice over en is ze spreker / dagvoorzitter op congressen.

  • Yora Rienstra
   Christelijk Lyceum Delft, 28-06-2023

   De lezing van Yora was ons goed bevallen. Ik denk dat zij de leerlingen tot nadenken heeft aangezet. Als docenten vonden wij de leerlingen erg rumoerig, Yora daarentegen was wel tevreden met de aandacht van de leerlingen. De onderwerpen die Yora benoemde sloten aan bij de interesses van de leerlingen waardoor zij beter begrepen waarover Yora sprak.

   F. Zuidgeest
  • Yora Rienstra
   ZomerBBQ Bedrijfsvoering, 08-06-2023

   We hebben goede reacties ontvangen op de try-out van Yora. Het was leuk, humoristisch en interessant. Ze kan het erg leuk brengen en heeft goeie interactie met het publiek. Ook stemde ze het af op de/onze doelgroep. Kortom; wij waren erg blij met haar!

  1) Wie is Yora Rienstra


  2) Waar moet jij om lachen?
  Mijn hele leven al om Brigitte Kaandorp. Maar in het dagelijks leven moet ik vooral lachen om onhandigheden van mezelf en van mensen. Dat je iets probeert en dat het volledig mislukt of anders loopt dan je had bedacht

  3) Wie heeft volgens jou een goed gevoel voor humor?
  Mensen die kunnen relativeren en zelfspot hebben!

  4) Wie denkt volgens jou dat hij/zij een goed gevoel voor humor heeft?
  Ikzelf haha en soms sla ik de plank ook helemaal mis…lekker gênant

  5) Aan welk (bedrijfs-)optreden denk je nog eens terug?
  Aan mijn optreden voor 500 vastgoedondernemers toen ik kwam vertellen over dat de woningmarkt diversiteit nodig heeft en ik expres een donkerblauw pak aan had getrokken om er hetzelfde uit te zien als zij. Gelukkig konden ze er smakelijk om lachen.

  6) Welke artiest maakt een nog betere (bedrijfs-)voorstelling dan jijzelf?
  Rob Urgert (maar dat zeg ik alleen omdat hij me met mijn optreden heeft geholpen haha)

  7) Je doet mensen versteld staan met:
  Mijn openheid en humor en dat ik dan toch ook nog wel inhoud heb

  8) Waar ken de je dames van Humor Werkt van?
  Via de theaterwereld

  9) Dit wil je nog kwijt:
  Optreden voor bedrijven is leuk! Ik heb de smaak te pakken…kom maar doooorrrrrr

  Yora Rienstra over 'HUMOR WERKT':
  'Mijn eerste bedrijfsoptreden via Humor werkt voelde als een eerste date. Ik was zenuwachtig voor het optreden maar ook omdat Merel en Ilonka kwamen kijken. Was het een klik of niet? Kwam er een tweede date of niet? Gelukkig waren we allemaal enthousiast en gingen we daarna gezellig op de foto zodat die in ons werk date plakboek kan!'