icon

Ernst van der Pasch

Ernst van der Pasch

Ernst van der Pasch (1974) rondde in 1998 zijn doctoraal van zijn studie Geneeskunde aan de UvA af om vervolgens theater te gaan maken. Vanaf 1999 maakte hij zes cabaretprogramma's die bestaan uit een unieke mix van stand-up comedy, verhalen, liedjes en filosofische levensvraagstukken. Van zijn liedjes kwamen vier CD's uit die hij opnam met zijn gelegenheidsbands de Amateurs en de Mannen. Verder schreef hij columns voor o.a. Trouw, teksten en muziek voor o.a. Llinks, KRO en NOVA, en 30-ers zullen hem misschien wel kennen als presentator van het Klokhuis waar hij begin 2000 voor zes jaar een van de presentatoren was.

Na 12 jaar op het podium besloot Ernst om alsnog zijn studie Geneeskunde op te pakken, werkte enige tijd als arts in ziekenhuizen in Amsterdam, en Sint Maarten en eind 2018 rondde hij de opleiding tot huisarts af! Momenteel werkt hij als waarnemend huisarts in Amsterdam. Daarnaast schrijft en speelt hij nog steeds met veel plezier.

  • Ernst van der Pasch - Medisch Cabaret
   Jaarbijeenkomst 2024, Hospice Kromme Rijnstreek, 06-03-2024

   Ernst van der Pasch heeft tijdens de (eerste!) jaarvergadering van het hospice een ontzettend mooie, geestige en gevatte bijdrage geleverd. Geweldig hoe hij rond het thema van de dood zo'n programma kon maken, waar de humor echt werkte.

   ***10***

   W. Zwarst, Coördinator
  • Ernst van der Pasch - Medisch Cabaret
   werksessie ministerie VWS, 20-11-2023

   Het was een zeer geslaagde dag! EN men was uitermate blij en tevreden met Ernst, dus dat is super.

   (Heel leuk dat je langs kwam)

   J. Mulder, Face Two Communication & Events
  • Ernst van der Pasch - Medisch Cabaret
   Afscheidssymposium., 08-11-2023

   Cabaretier Ernst van der Pasch trad op voor de SBOH ter gelegenheid van de pensionering van de voorzitter van onze Raad van Bestuur. We kozen voor Ernst omdat hij behalve cabaretier ook huisarts is en als geen ander goede grappen kan maken over het artsenvak. Daarnaast is hij ook gevoelig en ontroerend. Voor ons gezelschap met mensen uit de zorg(opleiding) was hij een schot in de roos.

   ***9***

   H. Schmidt, manager externe zaken SBOH
  • Ernst van der Pasch - Medisch Cabaret
   Jubileumfeest 50 jaar VOHA, 22-09-2023

   In de mooie Vereeniging in Nijmegen werd het 50 jarig bestaan van de VOHA gevierd, de Huisartsenopleiding Nijmegen. Ernst sloot het middagprogramma af met een paar rprachtige liedjes én mooie sketches. Voor een zaal met huisartsen, aios en andere betrokkenen wist hij met insidergrappen en ontroerende inkijkjes iedereen te amuseren én te raken! De afstemming vooraf en tijdens de middag verliepen zeer prettig!

   Reviewscore ***9***

   M. van Arendonk
  • Ernst van der Pasch - Medisch Cabaret
   Jubileumfeest 50 jaar VOHA, 22-09-2023

   In de mooie Vereeniging in Nijmegen werd het 50 jarig bestaan van de VOHA gevierd, de Huisartsenopleiding Nijmegen. Ernst sloot het middagprogramma af met een paar prachtige liedjes én mooie sketches. Voor een zaal met huisartsen, aios en andere betrokkenen wist hij met insidergrappen en ontroerende inkijkjes iedereen te amuseren én te raken! De afstemming vooraf en tijdens de middag verliepen zeer prettig!

   ***9***

   M. van Arendonk
  • Ernst van der Pasch - Medisch Cabaret
   12,5 jarig jubileum van Zorggroep Hoeksewaard, 11-05-2023

   We hebben gisteren een mooie bijeenkomst gehad, een zeer geslaagde middag. We hebben leuke reacties gekregen vanuit de huisartsen en praktijkondersteuners op het optreden van Ernst. Veel herkenbare situaties waar hartelijk om gelachen is. Zelfs enkele huisartsen bij die 'fan' waren dus helemaal enthousiast waren over dit verrassingsoptreden.

   A. Bakker - van den Doel, Communicatie
  • Ernst van der Pasch - Medisch Cabaret
   RHZ Heidag, 04-11-2022

   We hebben de bijdrage van Ernst zeer gewaardeerd, erg subtiel en perfect aansluitend bij de doelgroep natuurlijk.
   Voor ons was het de perfecte afsluiter!

   M. Olde Damink
  • Ernst van der Pasch - Medisch Cabaret
   De MFVN Ouderdag, 15-10-2022

   De dag zelf is een succes geweest en ik heb alleen maar positieve reacties ontvangen over Ernst.

   L. Biemans
  • Ernst van der Pasch - Medisch Cabaret
   Nascholing voor huisartsen, medisch specialisten en SOG, 29-09-2022

   Na twee leerzame dagen regionale nascholing voor huisartsen, medisch specialisten en SOG in de Achterhoek afsluiting door Ernst van der Pasch. Herkenbare anekdotes afgewisseld met mooie en grappige liedjes werd door iedereen enthousiast ontvangen. Al met al een geslaagde afsluiting van de nascholing.

   ***9***

   R. Berg
  • Ernst van der Pasch - Medisch Cabaret
   ClinOpsdag - Klinisch onderzoek daar zit muziek in! -, 17-05-2022

   Het was een fantastische dag met een perfecte afsluiter! Iedereen was enthousiast en lovend. Bedankt voor de samenwerking.

   C. de Laet-Valk, NVFG
  • Ernst van der Pasch - Medisch Cabaret
   30ste lustrumeditie Medisch Interfacultair Congres (online), 19-02-2022

   Het congres was heel erg geslaagd! Echt complimenten voor Ernst hoe mooi hij alles aan elkaar gepraat had. Hele fijne samenwerking!

   M. Speelman bestuur
  • Ernst van der Pasch - Medisch Cabaret
   Landelijke dag RC medewerkers, 27-09-2021

   We hebben onze inspirerende teamdag afgesloten met een optreden van Ernst van der Pasch. Een optreden wat was toegespitst op onze doelgroep maar met een openhartige persoonlijke touch van Ernst. Het was voor ons een mooie dag waar Ernst zeker aan heeft bijgedragen. Direct na afloop kregen we al veel positieve reacties van de deelnemers.

   Reviewscore ***8***

   T. van Schaik, CLBPS
  • Ernst van der Pasch - Medisch Cabaret
   het lustrum van het Medisch Dispuut gezelschap, 24-09-2021

   Ernst [zelf een "late dokter "] verraste ons met zijn optreden. Hij benoemde het zelf al als "niche-markt '. En dat waren wij !! ook.. Wij - allemaal dokters uit Dordrecht en verre omstreken (district VII) - kende het klappen van de - medische - zweep en daar schoot Ernst zeer knap en doeltreffend op. Elke dokter herkende zeker de zaken die Ernst met een flinke dosis zelfspot verhaalde. Het begin - de onzekerheid - het "gewoon - maar - doen" - het verloop van je carrière; niets ontbrak. En erg sterk was zijn "3 zekerheden" in het leven. Okay: geboorte en sterven, maar de 3e: een bak stront... alleen je weet niet wanneer. Kortom : voor alle medici een aanrader.

   Reviewscore ***9***

   H.J.R. Buijs, KNMG
  • Ernst van der Pasch - Medisch Cabaret
   Leiderschapsbijeenkomst, 12-12-2019

   De afsluiting met Ernst was leuk, het was een goede match met de doelgroep en het ziekenhuis. Ernst heeft een goede performance neergezet waar men zich mee kon identificeren en er werd dan ook goed gelachen. Het was een iets bescheiden groep en Ernst zei dat men dan vaak minder hard durft te lachen, maar dat was mede door de connectie die Ernst met het publiek maakte gelukkig helemaal niet het geval.

   M. Klauwen, Senior Project Manager, Effectgroep
  • Ernst van der Pasch - Medisch Cabaret
   het NVCG congresdiner., 29-11-2019

   Het was een zeer geslaagd optreden. We hebben veel positieve reacties mogen ontvangen.

   A. de Bruin, NVCG
  • Ernst van der Pasch - Medisch Cabaret op Maat
   'Aan tafel', Groene Hart Ziekenhuis, 07-11-2019

   Ernst heeft een geweldig optreden verzorgd als afsluiting van een bijeenkomst in ons ziekenhuis. Vlak voor het optreden was de stemming in de zaal best serieus, Ernst heeft dat echt heel knap omgebogen waardoor iedereen met een lach op zijn gezicht naar huis ging. De combinatie van zijn humor en ervaring in de zorg maakt dat zijn anekdotes en liedjes vol herkenning zitten. Een absolute aanrader!

   Reviewscore ***9***

   M. van Slooten
  • Ernst van der Pasch - Medisch Cabaret op Maat
   Symposium 'Palliatieve Zorg Werkt!', Universitair Medisch Centrum Groningen, 01-11-2019

   Wij kijken terug op een zeer geslaagd symposium, mede door de bijdrage van Ernst als dagvoorzitter. Iedereen was enthousiast!

   J. Geerlings, Universitair Medisch Centrum Groningen
  • Ernst van der Pasch - Medisch Cabaret op Maat
   Kennispodium Argos Zorggroep 2019, 17-10-2019

   Tijdens ons jaarlijkse Kennispodium, een dag met workshops voor en door medewerkers was Ernst van der Pasch de plenaire afsluiting. Hij wist voor onze (zorg)medewerkers exact de juiste snaar te raken en zware onderwerpen waar zij dagelijks mee te maken hebben op een luchtige en toch ook mooie manier te bespreken. mede dankzij Ernst ging iedereen met een goed gevoel naar huis! Ernst was de perfecte afsluiting van een leuke dag.

   Reviewscore ***10***

   Y. van Beek, Argos Zorggroep
  • Ernst van der Pasch - Medisch Cabaret op Maat
   Congres 'Grenzeloos Reinier', 10-10-2019

   Ik vond het onwijs fijn om weer met Ernst te werken! De evaluatie van de avond was ook zeer positief ingevuld door de bezoekers. De afsluiting door Ernst werd door de meeste mensen als uitmuntend ervaren. Een paar opmerkingen: "Ernst was leuk en goed!", "Ernst Cabaret was top!".

   Karen Aanraad, Reinier de Graaf Ziekenhuis
  • Ernst van der Pasch - Medisch Cabaret op Maat
   Symposium De toekomst is morgen, ZuidOostZorg, 24-09-2019

   We hebben een mooie middag gehad. Over de inbreng van Ernst van der Pasch zijn we ook zeer tevreden.

   H. Ploeg, communicatieadviseur ZuidOostZorg
  • Ernst van der Pasch - Medisch Cabaret op Maat
   10 jarig jubileum, Huisartsenzorg Drenthe, 14-12-2018

   Vrijdag 14 december 2018 vierden wij feest voor/met de Drentse huisartsen en alle praktijkmedewerkers. De huisartsen zijn 10 jaar geleden verenigd in een coöperatie en richtten HZD B.V. op om hen te ondersteunen en te faciliteren. Wij hebben hen getrakteerd op Ernst van der Pasch. In theater De Nieuwe Kolk heeft Ernst een grandioos optreden gegeven, waar iedereen reuze enthousiast van werd. Een feest van herkenning en wat een hilarische anekdotes!
   Hartelijk dank :-)

   Reviewscore ***10***

   M. Rietdijk
  • Ernst van der Pasch - Medisch Cabaret op Maat
   Symposium Ouderenzorg, de ziekte van Oldtimer, 15-11-2018

   Huisarts en cabaretier Ernst van der Pasch was een onwijs succes! Hij verzorgde bij wijze van afsluiting voor ons symposium, 'De ziekte van Oldtimer', een verrassende sketch waarin alle gepasseerde onderwerpen van de avond op een ludieke wijze aan bod kwamen. De avond was (met een ander onderwerp) zeker voor herhaling vatbaar, veel van de zorgverleners gingen enthousiast weg en ik stuiter nog helemaal na!

   K. Aanraad, management assistent, Reinier de Graaf Ziekenhuis
  • Ernst van der Pasch - Medisch Cabaret op Maat
   130 jaar jubileum KNMG Gouda en omgeving, 09-11-2018

   Geweldig Cabaret, met mensen kennis en diepgaand, enorm genoten als artsen !

   Reviewscore: ***10***

   I. Nedelcu
  • Ernst van der Pasch - Medisch Cabaret op Maat
   25-jarig jubileum Neprofarm, 06-06-2018

   We hebben een zeer leuke avond gehad. Ernst hebben we als bijzonder flexibel 'vooraf' en grappig 'tijdens' ervaren.

   A. Huikeshoven
  • Ernst van der Pasch - Medisch Cabaret op Maat
   Spoedzorg (in de dagpraktijk) is geen ramp, 16-03-2018

   Ernst van der Pasch was de afsluiting van ons afstudeercongres. We wilden daarvoor iemand hebben die ervoor kon zorgen dat de deelnemers van het congres een reden hadden om ook echt tot het eind te blijven, en dat is gelukt!

   Ernst had in de voorbespreking goed opgepikt waar het over moest gaan. De sketch was herkenbaar en met humor gebracht. De reacties uit de zaal spraken voor zich. Het eindlied was een ode aan het prachtige huisarstenvak.

   De samenwerking met Ernst is ons bijzonder goed bevallen. Ondanks een kleine ramp in het verkeer, waardoor hij iets te laat arriveerde om nog een soundcheck te kunnen doen, was dat absoluut geen bezwaar. We hebben genoten van zijn optreden. Een aanrader!

   Reviewscore: *** 10 ***

   M. Tenk - Kaderhuisartsen Spoedzorg
  • Ernst van der Pasch - Medisch Cabaret op Maat
   Symposium 'Bij het begin beginnen' - De opvang van de neonaat, 29-01-2018

   Het was een superleuk symposium. Erg druk met 500 deelnemers en een vol programma, maar we kijken allen terug op een prachtige dag. Ik heb net alle evaluaties (het waren er veel) uitgewerkt en het doet me deugd om te laten weten dat Ernst met het prachtige gemiddelde cijfer van 8,6 het beste gewaardeerd is!

   Onderstaand een greep uit de opmerkingen m.b.t. de vraag wat het meest speciale was van de dag: de dagvoorzitter erg toegevoegde waarde, volgend jaar dezelfde dagvoorzitter - Geweldig, complimenten voor de dagvoorzitter. Verbazend goed oprecht empathisch‼, wat een fantastische presentatie van Ernst! Hoogtepunt was zijn muzikale toegift, Ernst van der Pasch is super, heel goed gekozen. Dit/hij maakt de dag!

   J. Desel Projectcoördinator SCEM
  • Ernst van der Pasch - Medisch Cabaret op Maat
   In debat bij VGZ, 07-12-2017

   Leuk dat jullie er even waren gisteren. (...) Ik vind dat alles vlekkeloos is gegaan. Ernst was goed voorbereid en viel goed in de smaak (zie ook twitter). Altijd leuk een mooie, grappige afsluiter!

   S. Geurts, Corporate Communicatieadviseur
  • Ernst van der Pasch - Medisch Cabaret op Maat

   Landelijke Huisarts Vereniging, Nederlands Huisarts Genootschap, KNMG, EMGO Onderzoeksinstituut VUMC, UMCG, Erasmus MC, AMC - Anna Reynvaan Lezing, Universiteit van Amsterdam, Slingeland Ziekenhuis Doetinchem, Nederlandse Vereniging, voor Plastische Chirurgie, Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie, Algemene Nederlandse Vereniging voor Sociale Geneeskunde, Stichting Langerhans, DENK psychologisch centrum, LOVAH, Health Valley, NVVE, Zuwe Hofpoort Ziekenhuis Woerden, Nederlandse Vereniging van Doktersassistentes. LMSO, Achmea, Mr. Visserhuis Den Haag, e.v.a.
  1) Wie is Ernst van der Pasch?
  Ik ben Ernst. Ik ben 42, geboren in Brabant, groot geworden in Amsterdam, cabaretier, presentator, schrijver, zanger, muzikant, reiziger, en ondertussen ook dokter, en vader. hoe ouder ik word hoe meer ik erachter kom dat ik niet verander, hoe beter ik zie hoe ik ben, een nieuwsgierige, positieve, veelzijdige, zeg maar haast versnipperde jongen dan wel man die op zoek is en blijft naar hoe je nou een goed leven leidt.

  2) Waar moet jij om lachen?
  Om absurde dingen. Niet zozeer bedachte dingen, maar dagelijkse absurditeiten. Een autoverkoper in Urk die aan iedereen aan wie hij een auto verkoopt vraagt wat ze liever hebben; een bos bloemen of een kilo zalm. En dan ook echt zonder blikken of blozen een kilo zalm op de achterbank van een net verkochte tweedehands citroen legt. om mensen die ongegeneerd zichzelf zijn, zo eerlijk dat ze zelf niet doorhebben hoe grappig ze zijn. Dokter zijn is wat dat betreft een goudmijn, ik vind mijn patiënten vaak heel grappig

  3) Wie heeft volgens jou een goed gevoel voor humor?
  Heel veel mensen hebben een goed gevoel voor humor. Een van hen is mijn vrouw, die vindt mij de grappigste man die ze kent, zij heeft een heel goed gevoel voor humor

  4) Wie denkt volgens jou dat hij/zij een goed gevoel voor humor heeft?
  Heel veel mensen denken dat ze een goed gevoel voor humor hebben. Dat hebben ze ook, het is alleen niet altijd mijn gevoel voor humor.

  5) Aan welk (bedrijfs)optreden denk je nog wel eens terug?
  in 2011 werd ik gevraagd een strijdlied voor de huisartsen te schrijven voor een grote manifestatie in de RAI waar alle huisartsen van Nederland kwamen demonstreren tegen bezuinigingen. Zelden een optreden gehad dat precies zo ging als de bedoeling was; 10.000 mensen die massaal gingen staan om in tranen en uit volle borst mijn lied mee te zingen. kippenvel.

  6) Welke artiest maakt een nog betere bedrijfs-voorstelling dan jijzelf?
  Kan ik niet zeggen, ik zie niet zo vaak bedrijfsvoorstellingen van anderen

  7) Je doet mensen versteld staan met:
  Ja, dat doe ik. Dat is precies de bedoeling van wat ik doe: mensen op een manier naar de werkelijkheid laten kijken zoals ze er nog nooit naar gekeken hebben.

  8) Dit wil je nog kwijt:
  Het leukste aan dit soort voorstellingen is het zoeken naar het goede verhaal, en het vinden ervan, en daar dan iets moois van maken, een mooi lied, een grappig verhaal, en zo iets toevoegen aan een dag, mensen een moment mee geven dat ze niet meer zullen vergeten

  Ernst van der Pasch over 'HUMOR WERKT':
  'Sinds 2016 werk ik samen met Humor Werkt, en ik heb Merel en Ilonka ervaren als twee zeer gedreven, professionele opgewekte vrouwen, die heel goed zorgen voor hun klanten en de artiesten in hun stal. En met wie je ook nog eens kan lachen. Ongelooflijk!'