icon

Arnout van den Bossche

Arnout van den Bossche

Jarenlang was Arnout van den Bossche die man: op weg naar zijn kantoorbaan: zakelijk brilletje, eenvoudig kostuum met stropdas en een kort gewiekt kapsel. Je zou hem vooral níét opmerken. Een ingenieur werkzaam voor grote bedrijven waaronder Siemens. Hij rijgde de onuitspreekbare functies aan elkaar: business consultant, purchase analist, Fertigung Techniker, senior bid manager…

Maar daar kwam een einde aan in 2009, want toen won Arnout de Humo’s Comedy Cup en werd hij fulltime comedian! Hij maakte de succesvolle zaalshow De Relatiefluisteraar, waarmee hij Nederland en Vlaanderen doorstruinde. Na meer dan vijf jaar promoveerde hij zichzelf volgens de regels van het management tot Senior Executive Comedian.

Het onophoudelijk toeren voor De Relatiefluisteraar werd Arnout echter te veel en wat hij zelf jarenlang heeft zien gebeuren rondom hem op kantoor, overkwam hem nu zélf: hij stond aan de rand van een burn-out. Na een periode van rust begon hij onderzoek te doen over de thema’s werken en burn-out. Langzamerhand kwam de mentale klik en klauterde hij uit zijn eigen trechter. En toen is er iets constructief uit gekomen: zijn theatershow Burn-out voor Beginners.

Inspiratie voor zijn tweede show haalde hij uit zijn vorige leven: het bedrijfsleven. Procedures die worden opgestart wanneer een printer het opgeeft, de absurditeit van ellenlange mailconversaties terwijl je collega gewoon naast je zit en het haantjesgedrag van de managers... Arnout zag hoe werknemers zich door deze schijnbaar kleine elementen knettergek lieten maken. En Arnout kreeg ook te maken met een burn-out na de zware tour met 'De Relatiefluisteraar'. De mentale klik kwam door zich toe te leggen op thema's als werken en burn-out en hij en klauterde uit zijn eigen dal. En daar kwam zijn tweede zaalshow 'Burn-out voor Beginners' uit! Met succes, want Arnout speelde de show al ontelbare keren in uitverkochte theaterzalen in Vlaanderen en Nederland. Sommige fragmenten gingen ook 'viral' op de sociale media!

Hier stopt het verhaal niet, want Arnout heeft ondertussen een Franstalige dubbelganger onder de naam “Arnaud Dubois”.
En op vraag van Arnout speelt Tim Goditiabois 'Hoera voor werkstress' voor Nederlandse bedrijven. Deze show is gebaseerd op 'Burn-out voor Beginners' en Tim deed de regie van deze show.

Vanaf 2024 gaat Arnout op tournee met zijn derde theatervoorstelling 'Coach'.

  • Arnout van den Bossche - Burn-out voor Beginners
   Theatervoorstelling Ictivity., 09-11-2022

   Afgelopen woensdag hadden we een theateravond op de High Tech Campus in Eindhoven. Gestart met een lekker buffet en daarna een voorstelling van Arnout van den Bossche – Burn out voor beginners. Wat hebben we gelachen om de leuke herkenbare situaties op de werkvloer. De dag later op kantoor nog leuke gesprekken gehad over de voorstelling. Onze collega's hebben genoten!
   ***9***

   Ictivity
  • Arnout van den Bossche - Burn-out voor Beginners
   Relatiedag Zevij-Necomij, 02-06-2022

   Het was geslaagd. Ik heb alleen maar goede verhalen gehoord, er is veel gelachen in de zaal. Dus zeker goed bevallen!

   F. Groels, KAAT & CO BV
  • Arnout van den Bossche - Burn-out voor Beginners
   Workshop efficiënt communiceren, 23-05-2022

   Het was superleuk alleen maar positieve reacties. Bedankt en hopelijk tot een volgende keer!

   A. de Hommel, Head of HR NL PERI BeNeLux B.V.
  • Arnout van den Bossche - Burn-out voor Beginners
   NNKC 2021 - (Nederlands Nationaal Kaaskeur Concours), 07-10-2021

   Het was weer geweldig zoals van ouds. Het leek met zo'n 470 personen in één zaal of we iets illegaals aan het doen waren, maar het mocht toch echt!!
   Het optreden van Arnout is uitstekend bevallen en na de voorstelling had iedereen het er over. Bedankt voor de goede zorgen!

   R. Horsten Plenary Events
  • Arnout van den Bossche - Burn-out voor Beginners
   50-jarig jubileum Toneelvereniging de Plankenisten uit Badhoevedorp., 18-01-2020

   De relatiefluisteraar door Arnout vd Bossche

   Ons feest was erg geslaagd! Een erepenning van de burgemeester en een optreden van Arnout, wat wil je nog meer!! Het was een hilarisch optreden. Met veel herkenbare situaties vanuit de relatie man-vrouw. We hebben genoten! Leuk ook dat het een beetje interactief is.

   Reviewscore ***8***

   M. Visser
  • Arnout van den Bossche - Burn-out voor Beginners
   De medewerkersbijeenkomst van ASML Netherlands B.V., 18-12-2019

   De bijeenkomst was een succes! Bedankt voor de samenwerking.

   Daphne van Hoof, Training Coordinator
  • Arnout van den Bossche - Burn-out voor Beginners
   Group Meeting, ICT Group N.V., 17-12-2019

   We vonden de show van Arnout echt heel leuk! We hebben er hard om moeten lachen.

   T. Malenstein
  • Arnout van den Bossche - Burn-out voor Beginners
   Amsteldijk Business Gundag, 14-10-2019

   We hebben maandag een zeer geslaagde dag/avond gehad. De voorstelling van Arnout is super goed ontvangen en ik heb veel complimenten mogen ontvangen hierover.

   F. van Oostveen, Golf Amsteldijk
  • Arnout van den Bossche - Burn-out voor Beginners
   De Buildsightdag 2019, 11-09-2019

   Dit is echt een beetje eng: het is nu een week later en in werksituaties zeggen we soms 'Stuur maar een reminder' of 'Hoe was het in Aruba'? Citaten uit de show van Arnout van den Bossche, die hij op 11 september 2019 gaf als afsluiter van de Buildsightdag in de Verkadefabriek in 's-Hertogenbosch. Hilarisch hoe hij met zijn persiflage zo aan het echte kantoorleven weet te raken. Arnout is een groot vakman met perfect gevoel voor timing. Door het stellen van – soms pijnlijke – vragen ging hij het gesprek aan met de zaal. Het was een zeer geslaagde slotact van het symposium, waarover tijdens de borrel nog vrolijk werd nagepraat. Ook achter de schermen was Arnout allervriendelijkst, een fijne en professionele gast.

   Reviewscore: ***10***

   H. Jochems, managementondersteuning en communicatie, Buildsight b.v.
  • Arnout van den Bossche - Burn-out voor Beginners
   Netwerkborrel, 25-06-2019

   Arnout van den Bossche is een fantastische spreker. Met zijn eerste zin had hij het publiek aan zijn lippen hangen. De spreektijd van driekwartier vloog voorbij. Er werd volop gelachen en veel nabesproken tijdens de netwerkborrel.

   Reviewscore: *** 10 ***

   So'Spie Ladies
  • Arnout van den Bossche - Burn-out voor Beginners
   NVSM Lustrumcongres 40 jaar Service 2029, 12-06-2019

   Het congres werd door de gasten en sponsoren zeer hoog gewaardeerd. Uit de enquêtes blijkt dat het congres met een 8.8 als gemiddelde goed gescoord heeft en het is met plezier en trots dat we het eindcijfer van Arnouts presentatie uit de enquête delen: een terechte 9! tijdens. Tijdens zijn show “Burn-out voor beginners” zoomde Arnout, met een grote dosis absurditeit, in op talloze herkenbare situaties uit het ons neurotisch en stressvol werkleven. Hiermee kon een inspirerende en soms confronterende dag met een luchtige en positieve noot worden geëindigd. De gasten hebben de zaal met een grote glimlach verlaten!

   *** 9

   De Congrescommissie NVSM Lustrumcongres 2019
  • Arnout van den Bossche - Burn-out voor Beginners
   Themabijeenkomst 2 april 2019, 02-04-2019

   Tot groot vermaak sloot Arnout van den Bossche ons jaarlijkse april-event af met de “Wonderlijke waanzin van de werkvloer”. Geniaal hoe hij observeert, analyseert en vervolgens duidt in zeer aannemelijke grafieken. Een greep uit het dagelijkse leven, zo herkenbaar. Een absolute aanrader voor de lachspieren.

   Reviewscore: ***9***

   F. Overtoom, Kruger
  • Arnout van den Bossche - Burn-out voor Beginners
   IB Conferentie 2019, 12-03-2019

   De ruim 400 enthousiaste en leergierige IB'ers hebben de conferentie in grote lijnen zeer positief beoordeeld. Daar heeft Arnout ook een belangrijk aandeel in gehad. Hartelijk bedankt!

   Cijfer 8

   M. Mathijssen Instondo B.V.
  • Arnout van den Bossche - Burn-out voor Beginners
   Relatiedag en afscheidsfeest, 22-11-2018

   Een ontzettende leuke voorstelling door Arnout: 'Burn out voor beginners'. Hilarische herkenbaarheid! Heerlijk gelachen samen met onze relaties tijdens de relatiemiddag. Zeker een aanrader voor uw evenement!

   reviewscore: ***10***

   A. van Wijnen, Directiesecretaresse, Gebroeders Blokland
  • Arnout van den Bossche - Burn-out voor Beginners

   Voor mensen met een burn-out een ontspannende en bevrijdende ervaring. (***)

   De Standaard
  • Arnout van den Bossche - Burn-out voor Beginners

   Het herkenningseffect is groot, Goede grappen en verrassende wendingen. (***)

   Het Nieuwsblad
  1) Wie is ...?
  Ik ben Arnout Van den Bossche. In een vorig leven nog ingenieur en nu ben ik een Belgische cabaretier. Getrouwd, vader van 2 kinderen.

  2) Waar moet jij om lachen?
  Ik kan hartelijk lachen met onnozele humor en vooral als die met een bittere ernst worden gebracht. Zo is er een sketch van Tommy Cooper waar hij met veel show een dans en flair een stuntelig dansnummer opvoert. Op een zeker moment gooit hij zijn hard kartonnen hoed op en wil hij die vangen op zijn hoofd. Je weet al van mijlen ver dat die hoed verkeerd zal vallen. Toch lach ik keer op keer als die hoed met een luide 'tok' op zijn hoofd land.

  3) Wie heeft volgens jou een goed gevoel voor humor?
  In het algemeen vind ik de Britse humor de leukste die er is. En mijn zoon en zijn vriendjes. Zo zei hij onlangs dat er minder plaats is in de klas sinds ze een nieuwe juf hebben. Dat was zijn manier om te zeggen dat ze een iets wat uitgesproken achterwerk heeft.

  4) Wie denkt volgens jou dat hij/zij een goed gevoel voor humor heeft?
  Mensen die me aanspreken na een voorstelling met tips en toevoegingen voor de act die ik beleefdheidshalve vriendelijk aanvaard; Zo was er ooit iemand die -telkens hij dacht iets leuks te vertellen- het stemmetje van Urbanus imiteerde. Erger nog: hij vertelde de ondertussen alom gekende grapjes van Urbanus gewoon na. Mijn vroegere baas dacht ook dat ie grappig was. Als hij dan eens een nieuws grap had, vertelde hij dezelfde grap steeds opnieuw terwijl hij alle bureaus afging. Dus tegen dat hij bij jou was beland, had je zijn grap al minstens 5 keer gehoord. Toch was je verplicht van te lachen. Anders was je geen 'teamplayer' en had je geen 'coorporate attitude'.

  5) Aan welk (bedrijfs-)optreden denk je nog eens terug?
  Het was voor een Nederlandse verzekeringsfirma in Zwolle. Ik werd door de zaakvoeder aangekondigd als expert in 'Communicatief Relatiebeheer Specialist in Internationale Verzekeringsfondsen'. Terwijl het publiek door had dat de inleiding volledig foutief was, bleef hij maar doorgaan over mijn zogezegd bevlogen carrière. Toen ik opkwam met de melding dat er een ernstige vergissing was begaan en dat ze de verkeerde Mr. Van den Bossche hadden geboekt barstte het publiek in tranen van het lachen uit.

  6) Welke artiest maakt een nog betere (bedrijfs-)voorstelling dan jijzelf?
  Ik ben nogal fan van Wim Helsen maar die maakt geen bedrijfsvoorstellingen, denk ik.

  7) Je doet mensen versteld staan met:
  mijn overduidelijke schema's die een spiegel zijn voor de dagelijkse realiteit ;-)

  8) Dit wil je nog kwijt:
  Lachen is gezond. Het helpt te relativeren, zeker op het werk. Misschien is humor nog het beste medicijn tegen een burnout. En ik speel graag in Nederland. Het is soms wat ver rijden maar ik word steeds hartelijk ontvangen en de reacties van het publiek zijn altijd geweldig.

  Arnout van den Bossche over 'HUMOR WERKT':
  'Vlotte samenwerking, transparant, professioneel en leuke meiden... Wat kan een Belg nog meer willen? Alleen moet ik nog wennen aan de bitterballen en het Heineken bier op de 'feessies'!'