icon

Marc de Hond

Marc de Hond

Loopbaan
In 1996 startte hij op achttienjarige leeftijd zijn eerste internetbedrijf. Drie jaar later was hij voor het eerst te horen op 3FM. Hij was als jonge internetondernemer te gast in het NCRV-programma ‘BuZz’ om over zijn carrière te praten. De uitzending beviel zo goed dat hij werd gevraagd om een wekelijks programma te gaan presenteren. Enige tijd combineerde hij zijn ondernemerschap met zijn werk bij 3FM. In 1999 verkocht hij de website veiling.com. Met die verkoop werd hij op papier één van Nederlands jongste internetmiljonairs. Begin 2001 vertrok hij bij het bedrijf om zich te richten op zijn loopbaan als presentator. Naast het programma ‘BuZz’ was Marc ook enige jaren ’s nachts te horen op 3FM. In 2002 liep hij stage bij het programma ‘Ruuddewild.nl’ van Ruud de Wild. Op tv presenteerde De Hond ‘het Eindexamenjournaal’ en het nieuwsoverzicht van ‘Goedemorgen Nederland’.

In april 2006 is hij de eerste DJ die de overstap maakt naar de nieuwe radiozender Caz!, daar is hij elke avond te horen met zijn programma ‘Wacht U voor de Hond’. De Hond is sinds 2007 de vaste commentaarstem van pokerwedstrijden op RTL7. Hij is vanaf november 2008 te zien als presentator van het programma ‘Expedition Unlimited’ voor omroep LLiNK. In iedere aflevering racen vijf teams die elk bestaan uit een persoon met een lichamelijke beperking en een model door Zuid-Afrika. In 2009 speelt hij het maximale aantal afleveringen mee in de late night quiz van RTL4 ‘De Slimste’. 

In 2012 gaat hij aan de slag bij de KRO en presenteert daar De Rekenkamer op Nederland 3. In 2013 maakt hij bij de ‘LULverhalen’ zijn theaterdebuut.

Misser

Rond kerst 2002 werd bij De Hond een tumor ontdekt in zijn ruggenmerg. In drie operaties werd de tumor verwijderd, maar na een van de operaties raakten de zenuwen in Marc’s ruggenmerg bekneld. Door het medisch personeel werd niet tijdig ingegrepen waardoor hij gedeeltelijk verlamd raakte. Sindsdien is hij afhankelijk van een rolstoel. In een intensief revalidatieproces leerde hij opnieuw staan en kleine stukjes lopen. Over deze periode schrijft hij het boek ‘Kracht’ dat 29 augustus 2008 verscheen bij Nieuw Amsterdam. In 2010 wordt Marc voor het eerst geselecteerd voor het Nederlands Rolstoelbasketbalteam.

In 2016-2017 was zijn voorstelling ‘Scherven Brengen Geluk’ in meer dan 60 theaters te zien. In 2017-2018 keerde hij terug met de voorstelling ‘Wie bang is, krijgt ook klappen’. Vanaf september 2018 is zijn derde landelijke solo theatervoorstelling 'Voortschrijdend inzicht' in de theaters te zien.

Marc treedt geregeld op bij symposia en evenementen voor bedrijven en organisaties.

  Wie is Marc de Hond?
  Marc de Hond is als je het mij vraagt een vriendelijke, spontane, intelligente, grappige en knappe man van net 40 die momenteel langs de Nederlandse theaters toert met een indrukwekkend theaterprogramma. Als je het aan Ivo Niehe zou vragen zou hij waarschijnlijk zeggen: niet de meest indrukwekkende podiumartiest die ik ooit heb gezien, want dat ben ik zelf.

  Waar moet jij om lachen?
  Mijn ochtendroutine bestaat uit het terugkijken van Amerikaanse Late Night Talkshows! Ik ben enorm fan van Seth Meyers, Samantha Bee, John Oliver, Stephen Colbert, Bill Maher, The Daily Show en SNL. Ik sla geen aflevering over. Eigenlijk is het enige goede aan Donald Trump dat hij dagelijks gouden voorzetten doet om grappen over te maken. Als er iemand zijn bullshit goed kan benoemen zijn het deze shows.

  Wie heeft volgens jou een goed gevoel voor humor?
  In Nederland kijk ik enorm op tegen intelligente grappenmakers als Tim Fransen, Jan Beuving en het team van Zondag met Lubach. Sowieso waanzinnig om te zien hoeveel komisch talent ons land te bieden heeft.

  Wie denkt volgens jou dat hij/zij een goed gevoel voor humor heeft?
  Volgens mij denkt Sybrand Buma dat hij een goed gevoel voor humor heeft… en ik hoor van mensen die hem persoonlijk hebben meegemaakt dat dat ook werkelijk zo is. Als ik eerlijk ben vind ik Geert Wilders (hoewel ik het op de meeste punten echt gigantisch met hem oneens ben) ook af en toe heel adrem kan zijn. Ik ben wel het meest gecharmeerd van politici die zelfspot hebben, zoals Barack Obama en Klaas Dijkhoff (die worden niet vaak in één adem genoemd volgens mij). Overigens heeft George W. Bush in de interviews die hij de afgelopen jaren geeft ook mooie zelfspot. Ik had trouwens nooit gedacht dat ik met weemoed zou terugdenken aan de tijd dat Bush president was. Wat mis ik die man.

  Aan welk (bedrijfs-)optreden denk je nog eens terug?
  Ooit mocht ik voor het jubileum van KNGF (geleidehonden) mijn complete solovoorstelling opvoeren voor een zaal van 1000 mensen. Toen was ik nog maar een jaar bezig, en dat was voor mij echt een doorbraak. Achteraf hoorde ik dat ze me in eerste instantie benaderd hadden omdat ze het grappig vonden dat ik De Hond heet! Het hoogs haalbare wat ik met mijn optredens kan bereiken, heb ik overigens ook al achter de rug. Dat was in Amsterdam. Nee, niet in Carré maar bovenin de Mondriaantoren voor de directie van de Rabobank. Er is in Nederland nergens een podium te vinden dat hoger ligt dan die zaal op de 55ste verdieping.

  Welke artiest maakt een nog betere (bedrijfs-)optreden dan jijzelf?
  Ik heb Ilse de Lange weleens meegemaakt bij een bedrijfsfeest. Ik vind haar erg grappig, maar ze bleek ook nog eens geweldig te kunnen zingen. Ook Ali B. is een aanrader. Die kan een congres afsluiten met een ter plekke geïmproviseerde rap. Soms mislukt dat trouwens, maar dat hij dat aandurft vind ik alleen al superdapper. Zelfs als het mislukt is het meer dan de moeite waard en dan vangt hij dat briljant op.

  Je doet mensen versteld staan met
  Ik heb ooit een keer met behulp van een dubbelganger in een soortgelijke rolstoel mijn wederopstanding in scene gezet. Het is het meligste dat ik ooit heb geflikt op het podium en ik heb me in de coulissen bescheurd van het lachen. Op rij 1 bleek werkelijk een vrouw te zitten die dacht dat ik mijn handicap gefaked had! Er zijn (slechte kwaliteit) beelden van… maar ik heb zo veel plezier met het terugkijken. https://www.youtube.com/watch?v=CC3ZEQMYvZ4

  Waar ken je de dames van Humor Werkt van?
  Ze kwamen kijken bij een optreden van me. De vonk sloeg over, de liefde was wederzijds. Inmiddels wonen we allemaal in één huis en zijn we bekeerd tot mormonen.

  Dit wil ik nog kwijt
  De Aarde warmt op en de zeespiegel stijgt. Laten we daar serieus eens iets aan gaan doen. Mijn huis staat vier meter onder NAP en ik ben geen enorm sterke zwemmer.

  Marc de Hond over 'HUMOR WERKT':
  'Ze kwamen kijken bij een optreden van me. De vonk sloeg over, de liefde was wederzijds. Inmiddels wonen we allemaal in één huis en zijn we bekeerd tot mormonen. =)'