icon

Floortje Schoevaart

Floortje Schoevaart

Floortje is schrijver voor o.a. Sesamstraat, dagvoorzitter, sneldichter en columnist. Ze heeft de liedjes voor de kinderfilm Dikkertje Dap geschreven. Van alles dus (en soms nog meer). Taal en mensen hebben er altijd wel mee te maken.

Hoe dat zo gekomen is? Ook door van alles.

Ze werd in 1976 geboren in Amsterdam. Via de 16e Montessorischool en het Montessori Lyceum Amsterdam (VWO, 1994) kwam ze terecht in de grotemensenwereld. Daar hield ze zich bezig met: werk in Frankrijk en Noorwegen, respectievelijk als kok, geitenmeid, begeleidster van ruiterkampen voor 'lastige jeugd' uit Straatsburg en als stalknecht. Diergeneeskunde aan de Rijksuniversiteit Gent, PABO Montessori aan de Hogeschool van Amsterdam Nederlandse Taal- en Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam, deeltijd lerarenopleiding Nederlands aan de Hogeschool van Amsterdam start van eigen tekstbedrijfje 'Van Horen Zeggen' (folders, redactiewerk NT2-methode), het met vier vrienden oprichten en (de eerste 8 jaar) organiseren van Goedkoop Cabaret, een try-outpodium in Amsterdam schrijven en spelen van eigen cabaretmateriaal opzetten van trainingen voor begeleiders van jeugdvakanties. bedrijfstheater voor o.a. De Arboriginals. Floortje heeft de Willem Wilminkprijs 2014 gewonnen voor haar lied 'Op de markt' met muziek van Henny Vrienten. Floortje werkte ook als begeleider op de weekendschool (aanvullend onderwijs voor gemotiveerde jongeren uit sociaaleconomische achterstandswijken).

Zo dus.

Verder is ze heel netjes getrouwd en probeert ze haar vier kinderen vrolijk op te voeden.

  • Floortje Schoevaart als columnist/sneldichter
   Viering twee jaar Living Wage Lab., 18-01-2018

   Floortje weet op een ludieke manier een hele bijeenkomst samen te vatten. Waar zware of moeilijke onderwerpen aan de orde kwamen, staan zij luchtig en verfrissend in Floortjes overwegingen van de dag. Ik zou bijna zeggen: sluit voortaan geen bijeenkomst meer af voordat Floortje niet aan het woord is geweest!

   K. Ullrich - Hivos
  • Floortje Schoevaart als columnist/sneldichter
   Inspiratiedag, 18-01-2018

   Floortje heeft op zeer ludieke, ontspannende en creatieve manier de afsluiting verzorgd van ons evenement. Het was bijzonder dat een buitenstaander op zo'n korte tijd zo goed onder woorden kan brengen waar wij als organisatie mee bezig zijn en hoe dat wordt beleefd. Floortje heeft ervoor gezorgd dat we deze Inspirerende workshopdag niet snel zullen vergeten!

   En nogmaals heel veel dank dat we op zo'n korte termijn alles konden regelen.

   N. van Est - Gemeente Zundert
  • Floortje Schoevaart als columnist/sneldichter
   Jaarcongres Vakmanschap van de reclasseringswerker., 08-12-2017

   Floortje was een heel mooie aanvulling op ons congres!
   Na het 'in de diepte gaan' met de eerste programmaonderdelen, gaf ze met haar droge humor en enigszins nonchalante manier van doen op een luchtige manier 'feedback'. Dit viel in goede aarde!
   Dit lukte haar opnieuw aan het einde van de middag met daarbij de gedichten die ze had verzameld tav de aanmoedingsorchidee.
   Wat mij betreft is iets als dit een noodzakelijke en leuke onderbreking tijdens een verder toch wel stevige bijeenkomst, terwijl het niet te veel inbreekt of afleidt!

   M. Kruisselbrink - Hogeschool Utrecht
  • Floortje Schoevaart als columnist/sneldichter
   de Van Koetsveldlezing, 21-11-2017

   Floortje heeft overal mee gekeken en geluisterd en op die manier een indruk gekregen van de besproken onderwerpen.
   Die kon ze aan het einde van de dag, op een grappige, samenvattende manier in een gedicht aan iedereen terug koppelen.
   Leuk om onze lezing op zo'n manier gezamenlijk af te sluiten.

   M. Noordink - Ambiq
  • Floortje Schoevaart als presentator
   Taalstudiedag, 17-11-2017

   Het is ervaren als erg leuk, humorvol en een mooi bijdrage aan taalonderwijs.

   Stichting Vrijescholen Athena
  • Floortje Schoevaart als columnist/sneldichter
   Klantarena VGZ, 06-11-2017

   Er waren twee groepen waarin complexe klachten werden besproken waarbij de medewerkers vervolgens in gesprek gingen met de klant. De uitdaging voor Floortje was dat zij bij beide groepen aanwezig moest zijn, vervolgens ook bij de plenaire bijeenkomst was en toen nog 5 minuten had om alles wat zij had gehoord te vertalen in een mooi gedicht dat een goed beeld gaf van de avond. Dat is een behoorlijke uitdaging. Ik denk dat zij het erg goed heeft gedaan en ervoor heeft gezorgd dat de avond met een bijzonder moment werd afgesloten.

   Het was sowieso een zeer geslaagde avond!

   H. Wijgergans - projectleider
  • Floortje Schoevaart als columnist/sneldichter
   Toegankelijk, gastvrij en veilig Voetbal, 30-05-2017

   Was helemaal geweldig. Nadat men wat was ontdooid werd het als heel humoristisch en een leuke afsluiter ervaren. Kortom we zijn weer zeer tevreden!

   J. van der Hoek | Dienstverleningsorganisatie OM
  • Floortje Schoevaart als columnist/sneldichter
   10 jarig Jubileumsymposium, 24-04-2017

   We kijken terug op een zeer geslaagde middag en avond (de prijsuitreiking van de eerste Overheidsjurist van het Rijk was al even goed een hoogtepunt). Na afloop zijn we overladen met lovende reacties, wat de gedane moeite ruimschoots goedmaakte. Over jouw optreden was men ook laaiend enthousiast; je hebt de hele zaal – jong en oud – los weten te maken. Heel tof!

   R. van der Vlies - Vereniging JuristenRijk
  • Floortje Schoevaart als columnist/sneldichter
   afscheidsreceptie, 18-11-2016

   Onze algemeen directeur vertrok na een lang dienstverband bij HELLA aangezien hij de pensioengerechtigde leeftijd had bereikt. Alle reden voor een mooi aangeklede afscheidsreceptie. Floortje was ingeschakeld als rode draad om het programma aan elkaar te dichten. Dit deed zij op leuke en overtuigende wijze. De aanwezigen, het organisatiecomité en de pensionado zelf waardeerden de bijdrage van Floortje enorm. Ook het contact met Humor Werkt vooraf en na het optreden was uitstekend. Duidelijke informatie en heldere communicatie.

   R. de Lange | Communicatie HELLA Benelux
  • Floortje Schoevaart als columnist/sneldichter
   Kickoff Young by Schouten & Nelissen., 10-05-2016

   De kickoff was een succesvolle dag en de bijdrage van Floortje was geweldig. We hebben enorm gelachen, Floortje heeft scherp, kritisch en met veel humor de lachers op haar hand gekregen!

   M. de Koning - Business Development & Innovatie - Schouten & Nelissen
  • Floortje Schoevaart als columnist/sneldichter
   Managementdag Brabantse waterschappen, 21-04-2016

   Het was echt fantastisch. Ze heeft goed de vinger op de zere plek weten te leggen, zodanig dat men om zichzelf kon lachen.
   Door dit al in een openingsgedicht te doen, was er een goed begin van de dag. In het eindgedicht kwam dit ook weer mooi terug.
   Iedereen wil ook graag de gedichten nog eens nalezen, of zelfs inlijsten.

   V. van den Berg - Waterschap Brabantse Delta
  • Floortje Schoevaart als columnist/sneldichter
   een Beursspel, 17-02-2016

   De eerste keer dat Floortje Schoevaart leiding gaf aan een Beursspel voor de regio Alblasserwaard-Vijfheerenlanden was meteen een opmaat voor volgende dagvoorzittersrollen in Zuid-Holland.
   Ze werkt zich snel in en weet door een lichtvoetig en vrolijk optreden een ontwapende sfeer te creëren.
   Dat werkt uitnodigend naar de deelnemers en zorgt er voor dat de aanwezige partijen elkaar beter verstaan en tot afspraken komen.
   Niet onvermeld mag blijven haar fabuleuze sneldicht-vermogen waarmee ze de bijeenkomsten op humoristische wijze afsluit.

   M. Reede, programmamanager bevolkingskrimp, provincie Zuid-Holland
  • Floortje Schoevaart als columnist/sneldichter
   het TEDxAmsterdam PartnerEvent, 27-11-2015

   Floortje houdt met speldenprikjes de toeschouwers een spiegel voor. Met haar observatievermogen ziet ze vaak details die we zelf niet zien. Haar scherpe blik en humor helpen zaken te relativeren en vormen direct een rake samenvatting van het evenement.

   J. de Bruin - Communications Manager Clifford Chance LLP
  • Floortje Schoevaart als columnist/sneldichter
   Medewerkersdag., 19-11-2015

   Sneldichteres Floortje vatte onze medewerkersdag pakkend en mooi samen. De rode draad, de hete hangijzers en de discussiepunten, ze kwamen allemaal aan bod in een geestig en scherp gedicht.

   M. Beenen - Care & Able Manager communicatie a.i.
  • Floortje Schoevaart als columnist/sneldichter
   Z-info themamiddag, 24-09-2015

   We zijn heel erg blij, Floortje was een schot in de roos! Een echte aanrader!

   J. Andringa - R & Event Manager at Croon Elektrotechniek (via Dechesne & Boertje Eventmarketing)
  • Floortje Schoevaart als columnist/sneldichter
   Business Services Outing, 18-09-2015

   We waren erg tevreden. Haar observaties waren helemaal raak en haar soort humor sloeg goed aan. Er werd veel en hard gelachen. Kortom, top!

   J. de Bruin - Communications Manager Clifford Chance LLP
  • Floortje Schoevaart als columnist/sneldichter
   Leef en leer-conferentie, 25-06-2015

   Floortje was echt een verrijking van ons evenement. Een heel goeie uitsmijter, zo'n gevat gedicht met de highlights van de dag. Ze sloeg de spijker op de kop. Petje af voor haar kunsten.

   M. Schohaus Communicatie Leef en leer
  • Floortje Schoevaart als columnist/sneldichter
   Expertmeeting Genderspecifiek beleid bij gemeenten, 11-06-2015

   We waren zeer tevreden over Floortje. Ze trof de juiste relativerende, vrolijke noot, zoals ook bedoeld was.
   De hele bijeenkomst was naar onze mening zeer geslaagd en van verschillende deelnemers, waaronder onze opdrachtgevers, kregen we ook zeer positieve reacties.

   S. Boes Communicatie Nederlandse Vrouwen Raad
  • Floortje Schoevaart als columnist/sneldichter
   Congres OLON, 05-06-2015

   Het was zeker een succes en daar heeft Floortje aan bijgedragen. Veel leuke reacties ontvangen over haar column, voor herhaling vatbaar!!!!

   Sharon Roest Productie events
  • Floortje Schoevaart als columnist/sneldichter
   Kick-off Integraal Veiligheidsplan 2015-2018, 24-03-2015

   We hebben hele leuke reacties gekregen!
   De collega's vonden Floortje ontzettend grappig en scherp. Ook de manier waarop ze haar column opbouwde vonden we erg knap. In het begin leek het nl. echt of er een “gewone” burger achter de microfoon stond en pas daarna beseften een aantal mensen dat het een onderdeel van het programma was. Heel goed gedaan, we hebben ervan genoten.

   L. Hartwig, Gemeente Utrecht
  • Floortje Schoevaart als columnist/sneldichter
   De economische waarden van 1 op 1 vrijwilligerswerk..., 06-10-2014

   Floortje nam de rol van client aan, vroeg woord vanuit de zaal en vatte de bijeenkomst samen:
   Het was een goede bijeenkomst. De deelnemers waren erg verrast door Floortje! Een aantal begon op begeven moment wel te lachen, toen hadden ze het door. Erg leuk om dat te zien. Floortje had er een mooi verhaal van gemaakt!

   Heleen van Milligen, Projectmedewerker Stichting Transmurale Zorg Den Haag e.o.
  • Floortje Schoevaart - column/snelgedicht
   de Week van de Alfabetisering, 11-09-2014

   De bijeenkomst ging goed. Iedereen was erg te spreken over Floortje, een heel goed en grappig optreden! Het leukste is nog dat alle theorieën over taal-leren zeggen dat je een woord minimaal 7 keer moet horen/lezen voordat je het geautomatiseerd kan gebruiken: daar heeft Floortje met ons Taalportaal helemaal voor gezorgd. De vrijwilligers vergeten dat woord nooit meer. Dus onderhoudend en functioneel in één :)

   Merel Louter, Beleidsadviseur Educatie & Inburgering Gemeente Amsterdam
  • Floortje Schoevaart - column/snelgedicht
   het KING congres, 16-01-2014

   Floortje Schoevaart had een fenomenaal toneelscenario geschreven ter afsluiting van het Kingcongres: Ontmoeting tussen burger en gemeente. Weergaloos!

   Tof Thissen, Algemeen directeur KwaliteitsInstituut NL
  • Floortje Schoevaart - column/snelgedicht
   De Nieuwjaarsbijeenkomst Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland, 13-01-2014

   Het optreden van Floortje als fakespeaker was heel leuk en allemaal lovende woorden over dit optreden. Voor herhaling vatbaar!

   Eduard Bekebrede
  • Floortje Schoevaart - column/snelgedicht
   BuitenGewoon symposium BuitenGewone medewerker, 14-11-2013

   Het is prima verlopen en ik was blij verrast. Floortje heeft het meer dan goed gedaan. Ik heb ook alleen maar positieve reacties gehoord.
   Uit het verslag van de dag: Na de uitreiking van de Reintegratieprijs 2013 zorgde sneldichter Floortje Schoevaart voor een onweerstaanbaar grappige terugblik op de dag. Want de materie van BuitenGewone Medewerkers mag soms weerbarstig zijn, je mag er best met een glimlach vandaan komen. Score 8,1!

   Arjan van der Borst, projectleider SBCM
  • Floortje Schoevaart - column/snelgedicht
   Najaarsconferentie De Forensische Zorgspecialisten, 07-11-2013

   De conferentie was geslaagd. Iedereen vond Floortje erg leuk!

   Natasja van Driel, Manager Marketing, Communicatie en Relaties
  • Floortje Schoevaart - column/snelgedicht
   NCD Prinsjesdagcongres 2013, 17-09-2013

   De bijeenkomst was erg geslaagd. Het was helaas wat uitgelopen, maar gelukkig was Floortje heel flexibel. De mensen hebben hartelijk om haar gelachen! Dank nogmaals voor de medewerking en goede service!

   Rachel Toewar, Adviseur marketing en communicatie Grant Thornton Accountants en Adviseurs B.V.
  • Floortje Schoevaart - column/snelgedicht
   Actieplan jeugdwerkloosheid, 11-09-2013

   We willen Floortje nog erg danken voor haar inbreng en ook voor haar flexibiliteit!

   Gemeente Apeldoorn, Eenheid Werkplein Activerium
  • Floortje Schoevaart - column/snelgedicht
   deelschoolleiders en teamleiders aan zet!, 22-08-2013

   Floortje was weer een succes. Haar woorden zullen nog wel een tijdje door gonzen in ieders hoofd!

   Manja Stoovelaar, projectleider Montessori Scholengemeenschap Amsterdam
  • Floortje Schoevaart - column/snelgedicht
   Kraaiennestdag 2013, 31-05-2013

   De dag is prima verlopen en Floortje heeft het goed gedaan. Alle deelnemers hebben aandachtig geluisterd (het was muisstil in de zaal) en ik heb alleen maar positieve reactie gehoord!

   Jetske Poland, Projectondersteuner Rijkswaterstaat Waterdienst
  • Floortje Schoevaart - column/snelgedicht
   Afsluiting SiROC-project, 9-04-2013

   Ter afsluiting van ons project is de nazorg uitgevoerd door een echte arbeidspsychologe Floortje (afgestudeerd aan de universiteit van Harderwijk). Zij was in staat ons een diep inzicht te geven in onze collega's, tevens verwerkte ze direct de kern van voorafgaande sprekers op psychologisch verantwoorde wijze, een hele openbaring voor ons ICT volk! FUN!!!

   Moniek Raadt, trainingen ROC-UP, ROC van Amsterdam
  • Floortje Schoevaart - column/snelgedicht
   Het Teamevent IPPON, 5-03-2013

   De bijdrage van Floortje was geslaagd. De sfeer was ontspannen en haar bijdrage werd bijzonder gewaardeerd.

   Rik Enklaar, NS
  • Floortje Schoevaart - column/snelgedicht
   Therapie op Maat 2013, 8-02-2013

   Ik heb erg genoten. Gezien de reacties vond iedereen het erg amusant! Voor herhaling vatbaar!

   Pepijn Klerkx, Project Manager at Congresscare
  • Floortje Schoevaart - column/snelgedicht
   De training Verhalen vertellen en woordvoering, 20-11-2012

   Het was een hele leuke bijeenkomst, met enthousiaste medewerkers. Alle deelnemers waren heel enthousiast over Floortje. Het verhaal wat ze vertelde was hartstikke leuk en iedereen vond haar een frisse verschijning.

   Maureen Veurman, Communicatieadviseur/Persvoorlichter BJAA
  • Floortje Schoevaart - column/snelgedicht
   TOsmartHR, 9-10-2012

   Het was zeer geslaagd en Floortje haar afsluiting was goed, treffend en werd gewaardeerd.

   Tako Zoutman, director HR Shared Services & Experts Atos Nederland BV
  • Floortje Schoevaart - column/snelgedicht
   Lanceringbijeenkomst van de nieuwe brancheorganisatie, 2-10-2012

   De lanceringbijeenkomst van Sauna en Wellness Nederland is geslaagd! Ontzettend knap zoals Floortje even zo'n gedicht in elkaar schrijft. Het snelgedicht is dan ook zeer goed ontvangen.

   Wanda van Eck, communicatie RECRON
  • Floortje Schoevaart - column/snelgedicht
   De Ketting van Ballonnen, Fietstocht van Hoop, 14-08-2012

   Het bedrijfschap Horeca verzorgde 14 augustus een speciale avond in Amsterdamse horeca voor deelnemers aan de 'Ketting van Ballonnen, Fietstocht van Hoop'. Onderdeel van de avond was het onder leiding van Floortje schrijven en voordragen van gedichten tijdens een tocht over de Amsterdamse grachten. Hartverwarmend om te zien, de deelnemers, die allemaal zelf of in hun familie met kanker te maken hebben gehad, waren erg onder de indruk en deden spontaan mee.

   Bert Wiltjer, Communicatie adviseur Bedrijfschap Horeca en Catering
  • Floortje Schoevaart - column/snelgedicht
   Interne Conferentie Onze buurt, samen doen, Stadsdeel Noord, Gemeente Amsterdam, 5-07-2012

   Floortje sloot op charmante en humoristische wijze de conferentie af met een gedicht, waarin ze heel subtiel uitspraken van de sprekers en deelnemers had verwerkt.

   Merel Werner, Strategisch beleidsadviseur Stadsdeel Noord, Gemeente Amsterdam
  • Floortje Schoevaart - column/snelgedicht
   De Tour Culinair, 24-06-2012

   Complimenten voor de inzet van Floortje. De Tourrijders hebben het zeer enthousiast ontvangen, er was veel vraag naar haar kaartjes/flyers. Top dus. We zijn onder de indruk, ze werd de Nico Dijkshoorn van de Tour Culinair genoemd!

   Bert Wiltjer, Communicatie adviseur Bedrijfschap Horeca en Catering
  • Floortje Schoevaart - column/snelgedicht
   Conferentie AMC - VUmc, 24-04-2012

   Het is uitstekend bevallen, hartelijk dank!

   VU medisch centrum
  • Floortje Schoevaart - column/snelgedicht
   Onderwijsdag Stichting OPOZ, 5-04-2012

   We hebben een hele goede dag gehad. Floortje viel ook bij iedereen in de smaak, iedereen vond het erg leuk. Bedankt voor de prettige samenwerking.

   Evelien van Rhijn, Secretaresse College van Bestuur Stichting Openbaar Primair Onderwijs Zoetermeer
  • Floortje Schoevaart - column/snelgedicht
   Diverse bijeenkomsten,

   Met haar innemende persoonlijkheid krijgt zij de zaal helemaal plat. Niet direct maar dat is juist het bijzondere van haar types. Ik heb met Floortje samengewerkt voor kritisch Amsterdams publiek, maar ook voor regionale bijeenkomsten. Floortje maakt uitstekend maatwerk, o.a. in de rol van docente, student, huurster en quizmaster. Het is een feest om met haar samen te werken!

   Véronique Misteli, Creative director, Misteli Communicatie

  Floortje Schoevaart over 'HUMOR WERKT producties':
  'Hadden deze vrolijke, betrokken & super stipte regelvrouwen mij maar jaren eerder uit mijn zakelijk lijden verlost...!'